Stanislav Rakus


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:132

ISBN:978-86-523-0028-0

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Gojko Božović


Cena:902 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:631 din.


Započinjući svoju javnu sudbinu kao profesor na fakultetu, Zaharijaš ubrzo strada kao žrtva sumnjičenja, dostava, straha i pritajene, ali zato vrlo delatne represije. On zbog svega toga ostaje bez posla, ali nipošto ne ostaje i bez društvenog nadzora.
Udaljen sa svog stvarnog posla na fakultetu i marginalizovan na svom novom i prividnom poslu u pozorištu, za koji će se ubrzo pokazati da je vrlo privremen, junak Stanislava Rakusa posvećuje se književnosti jer očekuje da će u mogućem svetu otkriti stajnu tačku koji nije prepoznao, ni uobličio u stvarnom svetu vlastitog života.
Rakus na uverljiv način raskriva slojeve ideološkog društva, pokazujući njegove mehanizme, njegova pisana i nepisana pravila, a pre svega njegov jezik. Umesto neponovljivosti i mnoštvenosti, svakodnevica postaje konačni izraz sivila totalitarne egzistencije.
Upravo iz tih razloga Rakus Nenapisani roman, oblikovan kao ukrštaj stvarnog i mogućeg, privatnog i društvenog, romana u nastajanju i svakodnevne hronike totalitarne uravnilovke, umetnosti i stvarnosti, smešta u samo nekoliko u osnovi zatvorenih celina.
A nad svim tim lebdi slika vežbe odbrane i zaštite u kojoj se svi moraju pojaviti kao figure društvene igre kojoj, u času dok u njoj učestvuju, ne mogu otkriti smisao. Ali, kao što Nenapisani roman pokazuje, upravo da ne bi bio aktivni učesnik pojedinac mora da bude figura.

O autoru

Stanislav Rakus rođen je 1940. godine u Šurovcima. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Prešovu, gde od 1969. radi na Katedri za slovački jezik i književnost. Jedan je od vodećih savremenih slovačkih pisaca. Rakus je romansijer, pripovedač, književni kritičar i teoretičar književnosti. Najvažnije knjige proze: Prosjaci (1976), Pesma o bunarskoj vodi (1979), Vremenske beleške (1993), Nenapisani roman (2004), Ekscentrični univerzitet (2008), Telegram (2010). Za Nenapisani roman, objavljen u više izdanja u Slovačkoj, Stanislav Rakus je dobio Nagradu „Dominik Tatarka“ i... više informacija »

Za nastavak čitanja

Nenapisani roman


Započinjući svoju javnu sudbinu kao profesor na fakultetu, Zaharijaš ubrzo strada kao žrtva sumnjičenja, dostava, straha i pritajene, ali zato...
više informacija »