Vincent Šikula


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

ISBN:978-86-523-0065-5

Povez:Tvrdi sa zaštitnim omotom

Pogovor:Mića Vujičić


Cena:750 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:525 din.


Ornament je životno delo klasika slovačke književnosti XX veka.
Ovaj roman je drama jednog prijateljstva, istorija progona, susret s velikim mehanizmom društvene moći.
Sve do poslednje stranice, čitaoca Ornamenta pratiće atmosfera tuge i teskobe.
Šikulin roman obeležavaju osećanja nemira i straha. Glavni junak čuje čudne zvuke. Koraci prolaznika pod prozorom prekidaju mu san.
Ornament nije samo priča o sazrevanju mladog čoveka koji pokušava da se snađe u haotičnoj svakodnevici u posleratnoj Slovačkoj, već i neka vrsta parabole o religioznosti i o službi državne bezbednosti koja kao da se materijalizovala od svih onih lupkanja i koraka, od nejasnog zvuka koji je nalikovao krojačkim makazama.

“Da bude jasno: zovem se Matej Hoz. Imam trideset osam godina, a to su godine kada čovek može da bude svinja i po.”

O autoru

Vincent Šikula (Dubova, 1936-Modra, 2011) bio je romansijer, pripovedač, pesnik, pisac za decu i scenarist. Jedan je od najznačajnijih slovačkih pisaca druge polovine XX veka. Diplomirao je na Državnom konzervatorijumu u Bratislavi kao hornista. Radio je kao profesor, urednik književnog magazina, filmski producent i kao urednik u izdavačkoj kući. Bio je predsednik slovačkog Udruženja pisaca (1995-1998). Najvažnije knjige priča: Bez aplauza na koncertu (1964), Možda sagradim bungalov (1964), Povetarac (1968), Pastirova torba (1990). Najvažniji romani: Majstori (trilogija,... više informacija »

Za nastavak čitanja

Ornament


Ornament je životno delo klasika slovačke književnosti XX veka. Ovaj roman je drama jednog prijateljstva, istorija progona, susret s velikim...
više informacija »