Anri Bošo


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:168

ISBN:978-86-86933-78-2

Povez:Tvrdi

Prevod:Anđa Petrović


Cena:825 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:578 din.


Periferijski bulevar je roman o nadi i bolesti, o ljubavi i patnji, o sećanju i prijateljstvu, o bliskosti i o trenucima koji nestaju.
Suočen s bolešću i bliskom smrću drage osobe, junak romana Periferijski bulevar priseća se trenutaka prijateljstva, sazrevanja, ohrabrenja, uspona i padova u svom životu.
Savremena drama njegovog života vraća Bošoovog junaka u vreme njegove rane mladosti koja se poklapa s početkom Drugog svetskog rata i nacističke okupacije Francuske. U tom vremenu strada njegov najbolji prijatelj Stefan, pripadnik francuskog Pokreta otpora, i to je trauma koja je trajno obeležila život junaka ovog odlično napisanog i psihološki iznijansiranog romana.
Na jednom mestu u romanu Bošoov junak kaže: „Želeo bih da ne pominjem sve one smrti koje sam doživeo, sve one koje ću još morati da doživim. Ne mogu, u tom sam vremenu, u tome svetu, drugoga nema.“
Utoliko roman Anrija Bošoa Periferijski bulevar jeste velika priča o prijateljstvu i bliskosti kao odgovorima na izazove smrti i nestanka.
Za godinu dana prodato je 100.000 primeraka romana Periferijski bulevar na francuskom jeziku.
Za ovaj roman Anri Bošo je dobio Nagradu Livre Inter za 2008. godinu. Ovu nagradu dodeljuje žiri čitalaca – po jedan izabran iz svakog departmana u Francuskoj.

O autoru

Anri Bošo (Malin, 1913), romansijer, esejista, dramski pisac, pesnik, psihonalitičar. Klasik belgijske književnosti. Jedan od najvažnijih savremenih frankofonih pisaca. Studirao je prava i bavio se advokaturom u Briselu. Učestvovao je u Pokretu otpora u Ardenima tokom Drugog svetskog rata. Od 1945. do 1951. godine radio je u izdavaštvu u Parizu, kada počinje njegovo zanimanje za psihoanalizu. Godine 1951. se preseljava u Švajcarsku, gde otvara privatnu školu. Od 1975. radi u Parizu kao psihoterapeut za maloletnike i profesor psihoanalize na Univerzitetu Paris VII. Posebno se bavi... više informacija »

Za nastavak čitanja

Periferijski bulevar


Periferijski bulevar je roman o nadi i bolesti, o ljubavi i patnji, o sećanju i prijateljstvu, o bliskosti i o trenucima koji nestaju. Suočen s...
više informacija »