Avram B. Jošua


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:340

ISBN:978-86-523-0280-2

Povez:Tvrdi


Cena:1.056 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:739 din.


Pet godišnjih doba je najznačajniji roman Avrama B. Jošue, pisca koji zajedno sa Davidom Grosmanom i Amosom Ozom predstavlja veliku trojku savremene izraelske književnosti.
Roman Pet godišnjih doba preveden je na sve veće svetske jezike. Pored skoro 30 svetskih izdanja, ovaj roman je dobio sve važnije književne nagrade u Izraelu, kao i mnogobrojne književne nagrade širom sveta. Arhipelagovo izdanje romana Pet godišnjih doba jeste prvi prevod Jošue na srpski jezik.
Nazvan u svetskoj književnoj kritici „izraelskim Foknerom“, Avram B. Jošua u romanu Pet godišnjih doba oživljava burnu unutrašnju istoriju čoveka koji suočen sa velikim privatnim gubitkom preispituje čitav svoj život. Pet godišnjih doba je priča o Molku, glavnom junaku, koji posle ženine smrti u narednih pet godišnjih doba pokušava da organizuje i osmisli svoj svakodnevni, lični i profesionalni život.
Oživljavajući Molkovu ličnu i ljubavnu istoriju koju snažno preživljava u osetljivom trenutku vlastitog života, Jošua predstavlja jednu duboko ljudsku priču ispunjenu mnoštvom sugestivnih detalja izrazite emotivne snage.
Molko brine o deci i porodici, pokušava da bude odgovoran u poslu i u svakodnevnim obavezama, ali njegov unutrašnji svet, ispod pokorice mnoštva dnevnih obaveza, pulsira snagom neugasle emotivnosti.
Otuda je roman Pet godišnjih doba uzbudljiva knjiga o bliskosti, ljubavi, prijateljstvu i potrebi za drugim, o sećanjima koja se ne mogu potisnuti i o iskustvima koja se moraju proveriti.

O autoru

Avram B. Jošua (1936), izraelski romansijer, pripovedač, esejista i dramski pisac. Jedan od najznačajnijih savremenih izraelskih pisaca, preveden na sve veće svetske jezike. Jošua je za književno delo dobio mnoge važne izraelske i međunarodne nagrade: „Brener“, „Alterman“, Izraelsku nagradu za književnost, Nacionalnu nagradu za književnost, Nagradu Los Anđeles Tajmsa za književnost, Nagradu „Grincan Kavur“, Nagradu „Vijaređo“, Nagradu „Đovani Bokačo“, Nagradu „Lampeduza“. Najvažniji romani: Ljubavnik, Kasni razvod, Pet godišnjih doba, Putovanje na kraj... više informacija »

Za nastavak čitanja

Pet godišnjih doba


Pet godišnjih doba je najznačajniji roman Avrama B. Jošue, pisca koji zajedno sa Davidom Grosmanom i Amosom Ozom predstavlja veliku trojku...
više informacija »