Set Mikelson


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:60

ISBN:978-86-523-0298-7

Povez:Broš

Pogovor:Gojko Božović


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Izabrane pesme poznatog američkog pesnika.
Nasilje je osnovna reč i osnovna situacija u pesmama Seta Mikelsona. To nasilje nije od juče i nije tek danas vidljivo, već se neprestano preobražava i dobija nove forme u novim egzistencijalnim okolnostima. To nasilje nije uvek otvoreno, pa čak ni brutalno u svojim ospoljavanjima, već se vrlo često prikriva, tinja spremno na javnu demonstraciju, radi svoj posao navikavajući sopstvenu žrtvu da je nasilje prirodno stanje.
Pokazujući nam razmere nasilja u našem svetu, i nasilja koje je već stigmatizovano i nasilja koje je već postalo društveno normalizovano, Mikelson nas poziva da taj svet spoznamo i razumemo, ali i ispunimo smislom kritičkog mišljenja i ljudskog protesta.

O autoru

Set Mikelson je višestruko nagrađivan pesnik, profesor univerziteta i prevodilac. Najpoznatije knjige pesama: Plivanje kroz vatru, Oči kao razbijeni prozori, Kuća na uraganu, Kadiš za mog nerođenog sina i Maestro okrutne raskoši. Preveo je mnoge knjige pesama, između ostalih: Geto (Tamara Kamensain, Argentina), Roly Poly (Viktorija Estol, Urugvaj), Pesme iz nesreće (Zulema Moret, Argentina/Španija), Crvena pesma (Melisa Maćado, Urugvaj), Sanjajući u drugoj zemlji (Rati Saksen, Indija) i Krila (Amir Or, Izrael). Redovni je profesor književnosti. Predaje poeziju Severne i Južne... više informacija »

Kritike

„Dok ljubav obnavlja život u svojim ritualima zadobijenog smisla, nasilje taj isti život prožima i osujećuje, sputava i ispunjava gorčinom, pretvara u pozornicu dramatičnih događaja ili naprosto okončava. Mikelsonovi stihovi, duboko svesni tih najstarijih priča, kao i dinamičkog odnosa tih dvaju nasuprotnih stila, jedne koja stvara i druge koje to stvoreno razara, ostaju usredsređeni na objavljene pretnje, razorne snage i nasilna iskustva u sasvim savremenom svetu. Iako se u ovim pesmama prizivaju i istorijska iskustva i društveni tokovi savremene Amerike, oni su, pre svega, zaokupljeni pitanjem nasilja u intimnim i kamernim svetovima privatnog života. Otkuda nasilje među nama i šta to nasilje čini s našim neponovljivim i neuporedivim životom, to je osnovno pitanje koje se provlači od prvog do poslednjeg stiha u knjizi Plivanje kroz vatru.“

Gojko Božović

Za nastavak čitanja

Plivanje kroz vatru


Izabrane pesme poznatog američkog pesnika. Nasilje je osnovna reč i osnovna situacija u pesmama Seta Mikelsona. To nasilje nije od juče i nije tek...
više informacija »