Đerđ Konrad


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:296

ISBN:978-86-86933-56-0

Povez:Tvrdi

Prevod:Arpad Vicko


Cena:960 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:672 din.


Nastavak romana Odlazak od kuće i povratak kući.
Autobiografski roman u kome Đerđ Konrad nastavlja priču o istoriji u svom životu.
Konradov roman izbliza prati komunističku epohu Mađarske i istočne Evrope od kraja Drugog svetskog rata do kraja XX veka.
Slikajući vreme, ljude i događaje, Konrad je, kao svedok i učesnik, ispričao uzbudljiv roman o istoriji koja se umešala u ljudske živote i o ideologiji koja je htela da bude jedina stvarnost u tim životima.
S posebnom pažnjom Konrad pripoveda o nekim od ključnih događaja u tom periodu: nacionalizacija imovine, uništenje građanske klase, neuspešna mađarska revolucija 1956. godine, politički progoni i montirani procesi u Mađarskoj i Istočnoj Evropi, pojava spoljne i unutrašnje emigracije, sve do pada Berlinskog zida i vremena tranzicije koja su usledila.
Priča o našem životu, svedočanstvo o našem vremenu.

O autoru

Đerđ Konrad (1933-2019), romansijer i esejista, veliki mađarski i jedan od najznačajnijih evropskih pisaca svog vremena. U jednopartijskom komunističkom sistemu Konrad je disident koji nije mogao da objavljuje svoje knjige od 1974. do 1988. godine. U prvim godinama tranzicije Konrad je jedan od vođa demokratske opozicije u Mađarskoj i jedan od osnivača liberalne političke stranke Savez slobodnih demokrata. Od 1990. do 1993. bio je predsednik Međunarodnog PEN. Romani: Posetilac (1969), Osnivač grada (1971), Gubitnik (1989), Vrtna zabava (1989), Melinda i Dragoman (1989), Kameni sat... više informacija »

Za nastavak čitanja

Pomračenje sunca, na brdu


Nastavak romana Odlazak od kuće i povratak kući. Autobiografski roman u kome Đerđ Konrad nastavlja priču o istoriji u svom životu. Konradov...
više informacija »

Izveštaj o stanju duha


Izabrani eseji jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca i prvorazrednog svedoka evropske istorije druge polovine XX veka i naših dana. Eseji o...
više informacija »