Jani Virk


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:188

ISBN:978-86-86933-75-1

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Prevod:Ana Ristović

Pogovor:Mladen Vesković


Cena:902 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:631 din.


Poslednje Sergijevo iskušenje je društveno aktuelan i kritičan, istovremeno ironično i tragično intoniran roman o istočnoevropskim tranzicijama.
Izuzetna i uzbudljiva priča o slovenačkoj tranziciji.
Knjiga čije bismo junake, događaje i zaplete mogli lako da zamislimo u svom neposrednom okruženju.
Pisan u neorealističkom maniru u kom se eros i tanatos silovito pre­pliću sa egzistencijalnim i metafizičkim pitanjima, ovaj roman svojom simbolikom i mnogostranim as­o­­­­­cijacijama daleko nadilazi Ljubljanu (u čiju je topografiju precizno narativno situiran) i Slo­veniju u celini, postajući jedno od dela koje o evropskom Istoku danas govori više, pla­s­ti­č­ni­je i dublje od tomova svakovrsnih studija koje su pisane na tu temu, ali i delo koje iz­nova ak­tuelizuje Kamijev stav iz Mita o Sizifu da je pobuna protiv apsurdnosti sveta još jedina pra­va muška stvar.
A za uverljivo pokretanje takvih pitanja kadra je jedino zbilja velika lite­ra­tu­ra.

O autoru

Jani Virk (Ljubljana, 1962), romanopisac, novinar i prevodilac. Diplomirao je nemački jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Od 1985. do 1991. godine bio je slobodni umetnik, potom je započeo rad u novinarstvu. Trenutno je glavni urednik kulturnih i umetničkih programa RTV Slovenija. Jedan je od najznačajnijih savremenih slovenačkih proznih pisaca. Piše romane, priče, eseje, pesme i scenarije. Pored jedne knjige pesama i jedne knjige eseja, Jani Virk je objavio i četiri knjige priča i novela: Skok (1987), Vrata i druge priče (1991), Muškarac nad... više informacija »

Za nastavak čitanja

Ljubav u vazduhu


Junak romana Ljubav u vazduhu je sredovečan muškarac kome se neočekivano raspao brak. On ostaje sa ćerkom i pokušava da osmisli život koji mu...
više informacija »

Poslednje Sergijevo iskušenje


Poslednje Sergijevo iskušenje je društveno aktuelan i kritičan, istovremeno ironično i tragično intoniran roman o istočnoevropskim...
više informacija »