Petre Andreevski


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:200

ISBN:978-86-523-0207-9

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Srđan V. Tešin


Cena:902 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:631 din.


Roman Petreta M. Andreevskog Poslednji seljaci govori o jednom selu kao o prokletom mestu koje nastanjuju tvrdoglavi, svojeglavi, ćudljivi, zavađeni, zlobni i samoljubivi ljudi, koje na delanje pokreću strahovi, a sputavaju nesreće.
Petre M. Andreevski je napisao uzbudljiv i dirljiv roman o smrti sela koje je u propast oteralo ono animalno i nastrano što je odvajkada čučalo u mnogim njegovim meštanima.
Poslednji seljaci su testamentarna proza o onima koji su se nadmetali lažima sa životom i u tom nadmetanju izgubili.

O autoru

Petre Andreevski (1934-2006), makedonski pesnik, romansijer, dramski pisac, pisac za decu, filmski scenarista. Bio je član Makedonske akademije nauka i umetnosti. Uređivao je književni časopis Razgledi. Jedno vreme bio je predsednik Društva pisaca Makedonije. Pored sedam knjiga pesama, dve drame i nekoliko knjiga za decu, objavio je knjige priča Sedmi dan, Neverne godine i Sva lica smrti, kao i romane: Pirevina, Skakavci, Nebeska Timjanovna, Poslednji seljaci i Tunel. Proza i poezija Petreta M. Andreevskog prevođeni su na više evropskih jezika. Najvažnije nagrade: „11. oktobar“,... više informacija »

Kritike

Radnja ovog romana, koji insistira na grubim, ružnim i surovim naturalističkim detaljima, odigrava se u neimenovanom makedonskom selu u kome žive samo stari. U dvadeset šest poglavlja smenjuju se realistični opisi teškog seoskog života sa opisima psiholoških stanja junaka koji svi odreda izgledaju pomalo krivi zbog toga što su nesrećni. Ljubav i mržnja dolaze iz istog mesta, zbog toga ih je ponekad teško razlikovati. (Srđan V. Tešin)

Za nastavak čitanja

Poslednji seljaci


Roman Petreta M. Andreevskog Poslednji seljaci govori o jednom selu kao o prokletom mestu koje nastanjuju tvrdoglavi, svojeglavi, ćudljivi,...
više informacija »