Jasmina Topić


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:96

ISBN:978-86-523-0327-4

Povez:Broš


Cena:627 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:439 din.


Nova knjiga pesama Jasmine Topić.
Lucidne i melanholične pesme o različitim prizorima i gradovima sveta, od Beograda i Berlina do Australije, o kontinentalnim iskustvima i o stalnom iskustvu privremenosti, ali i o stalnoj žudnji koja ne napušta ove stihove.
To je žudnja za morem, a pravo ime tog mora jeste Jadran, dok je njegova osnovna i nezaboravna boja Jadransko plavo.

O autoru

Jasmina Topić piše poeziju, prozu, književnu kritiku, kolumne i eseje. Objavila je šest pesničkih knjiga: Suncokreti. Skica za dan (1997), Pansion. Metamorfoze (2001), Romantizam (2005), Tiha obnova leta (2007), Dok neko šapuće naša imena (2012) i Plaža Nesanica (2016). Objavljivala je priče u nekoliko književnih projekata: Projekat Kortasar (2003), Leksikon božjih ljudi (2010) i Kod srpskog pisca (2011). Esej na srpskom i nemačkom Osvajanje manje važnih istina objavljen je u knjizi Grenzverkehr III / Aufbruch – Wohin? (Drava, Klagenfurt, 2012). Koordinator je i jedan od... više informacija »

Kritike

Privremeni boravak pokazuje pesničku zrelost Jasmine Topić. Lirski subjekt je, i u ovoj knjizi, putnik koji se oglašava iz različitih, katkad veoma dalekih krajeva, a putovanje – oblik čitanja sveta i sebe, nova prilika za razumevanje odnosa sa drugim ljudima, naročito sa bliskom osobom koju pesnički subjekt nosi u sebi kuda god krene. Iako se ponekad oseća osujećenim, on u novim pesmama ne podleže neumornom evociranju prošlosti niti oživljavanju onoga što je život mogao da donese, već preispituje svoju sklonost neprestanom preispitivanju, uviđajući da su lične znamenitosti, sagledane iz drugog ugla, u stvari – gorki talog iskustva. U središtu Privremenog boravka je Jadran i njegovo jedinstveno plavetnilo koje nastaje prelamanjem neba u moru i odražavanjem dubina na površinu vode. U ovoj knjizi se hrabro traga za ličnom plaveti, sa slutnjom da će se ona nalaziti retko, u proplamsajima, budući da je teško udesiti susret vedrog neba iznad nas i nutrine koja se razbistrila u pravi čas.

Nevena Stefanović

Za nastavak čitanja

Privremeni boravak


Nova knjiga pesama Jasmine Topić. Lucidne i melanholične pesme o različitim prizorima i gradovima sveta, od Beograda i Berlina do Australije, o...
više informacija »