Branko Čegec


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:104

ISBN:978-86-523-0211-6

Povez:Broš


Cena:660 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:462 din.


Knjiga pesama i fotografija jednog od najznačajnijih savremenih hrvatskih pesnika i esejista Branka Čegeca Pun mjesec u Istanbulu upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.
Knjiga Pun mjesec u Istanbulu nastala je tokom pesnikovog boravka u Istanbulu. Na jednoj strani, Čegec je pesničkim sredstvima beležio i opisivao grad, dok je, na drugoj strani, žanr-scene prepoznate na njegovim ulicama pretvarao u izuzetno zanimljive fotografije. Otuda se u stihovima i fotografijama koji sačinjavaju knjigu Pun mjesec u Istanbulu oseća složenost i dinamika, tradicija i savremenost, napetost i hedonizam, stari slojevi i nove senke u tkivu jednog uzbudljivog grada ispunjenog najraznovrsnijim događajima i procesima.
Boraveći neko vreme u Istanbulu, Branko Čegec je širom otvorenih očiju upijao, istraživao i otkrivao grad. Tako je nastala ova knjiga, Pun mjesec u Istanbulu, koja duguje rilkeovski shvaćenom iskustvu i koja pred čitaoca iznosi neponovljivo iskustvo grada fiksirano u konkretnom vremenu i prostoru, sačinjeno od mnogih lica i slojeva, od uzbudljivih i pronicljivih pesničkih slika i uzdrhtalih fotografija, od teksta i egzistencije, od boravka i potrage, od produbljenih uvida i porušenih mitova, od živih odjeka grada i elemenata dugog gradskog trajanja.
Kroz stihove i fotografije u knjizi Pun mjesec u Istanbulu ukazuje se Istanbul izbliza, Istanbul kakav niste videli i Istanbul kakav može videti samo jedan izraziti pesnik.
Nagrada „Kiklop“ za najbolju knjigu poezije u Hrvatskoj u 2012. godini.

O autoru

Branko Čegec (Kraljev Vrh, Vrbovec, 1957), pesnik, kritičar, esejista, izdavač. Diplomirao je jugoslavenske jezike i književnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je glavni urednik časopisa Quorum (od 1995. do 1989), glavni i odgovorni urednik lista za kulturu Oko (od 1989. do kraja 1990), urednik u izdavačkoj kući Mladost (od 1991. do 1993). Godine 1992. pokrenuo je izdavačku kuću Meandar, u kojoj radi kao glavni urednik. Objavio je dvanaest knjiga poezije, kratke proze, kolumni, članaka, kritike i esejistike. Knjige pesama:... više informacija »

Za nastavak čitanja

Pun mjesec u Istanbulu


Knjiga pesama i fotografija jednog od najznačajnijih savremenih hrvatskih pesnika i esejista Branka Čegeca Pun mjesec u Istanbulu upravo je...
više informacija »