Nenad Vujatović


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:68

ISBN:978-86-523-0320-5

Povez:Broš


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Pesme emigrantskog iskustva, stalne potrage i putničke groznice, neprestane izmeštenosti i novih susreta sa iznenadnim iskustvima, ali i s nostalgičnim sećanjima na detinjstvo i mladost, na prijatelje i prijateljstvo.
Jezik Vujatovićeve poezije pamti i beleži, osluškuje i govori, istražuje i uobličava iskustvo s kojim ne možemo uvek biti mirni, ali koje osećamo kao svoje i izgovoreno u pravom času.

O autoru

Nenad Vujatović (Zadar, 1961). Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru, Odsjek za jugoslavistiku. Magistrirao je filologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1991). Od 1993. godine živi i radi u inostranstvu (Brisel, Dablin). Piše poeziju i prozu. Objavio je roman Krhotine (2009). više informacija »

Kritike

Knjiga Nenada Vujatovića Put u Jerusalim sačinjena je od pesama u kojima su iskazuju različite ravni konkretizovanog, duboko proživljenog iskustva. Najpre su to pesme emigrantskog iskustva. Za njima slede pesme ispunjene stalnom potragom za stajnom tačkom u neizvesnom i uskomešanom svetu, ali i pesme ispunjene putničkom groznicom. Pesme u kojima se izražava neprestana izmeštenost lirskog subjekta produbljuju se pesmama koje oličavaju njegove nove susrete sa iznenadnim iskustvima. Potom, ali nipošto na kraju tu su i pesme u kojima osvajaju nostalgična sećanja na detinjstvo i mladost, na prijatelje i prijateljstvo. Različiti glasovi stapaju se u podsticajnu celinu koja govori više od pojedinačnih delova. Drama stvarnosti je u osetljivoj poeziji uvek i drama jezika.

Gojko Božović

Za nastavak čitanja

Put u Jerusalim


Pesme emigrantskog iskustva, stalne potrage i putničke groznice, neprestane izmeštenosti i novih susreta sa iznenadnim iskustvima, ali i s...
više informacija »