Srđan Vučinić


Biblioteka:Znakovi

Žanr:Eseji

Format:14x21

Broj strana:144

ISBN:978-86-86933-49-2

Povez:Tvrdi


Cena:759 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:531 din.


Knjiga eseja o filmu i književnosti i o najprovokativnijim primerima plodonosnog preplitanja ove dve umetnosti.
Vučinić piše o časovima velikih susreta filma i književnosti kao o nekim od najznačajnijih događaja u modernoj kulturi i umetnosti.
Knjiga Rađanje kentaura donosi nova tumačenja poznatih filmova i književnih dela, svedočeći o kentaurskom duhu moderne umetnosti.
U ovoj knjizi nalaze se lucidno pisani eseji o Tarkovskom, Vendersu, Zvjagincevu ili Bergmanu, o Crnjanskom, Borhesu, Kafki, Pekiću ili Radoslavu Petkoviću, o Mirku Kovaču, Aleksandru Petroviću i novoj generaciji srpskog filma.

O autoru

Srđan Vučinić (1970), esejista, filmski i književni kritičar, dramski pisac. Diplomirao je na Grupi za svetsku književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Knjige eseja o filmu i književnosti: Kraljevstva i izgnanstva (2002) i Rađanje kentaura (2009). Od 1994. objavio je preko 300 tekstova o filmu i književnosti, najviše u periodici (Reč, Beogradski književni časopis, Novi Filmograf, Povelja, Književni list), kao i u Kulturnom dodatku Politike i u nedeljnicima Reporter i NIN. Autor je tekstova koji su objavljeni u desetak filmskih zbornika. Od 2000. godine je umetnički... više informacija »

Za nastavak čitanja

Rađanje kentaura


Knjiga eseja o filmu i književnosti i o najprovokativnijim primerima plodonosnog preplitanja ove dve umetnosti. Vučinić piše o časovima velikih...
više informacija »