Aleksandar Raković


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:644

ISBN:978-86-523-0023-5

Povez:Tvrdi


Cena:1.805 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.264 din


Uzbudljiva i zanimljivo napisana istorija jugoslovenskog rokenrola od klasičnog, preko električarskog rokenrola, do bitnika i hipika.
Nastala na temelju sveobuhvatnog istraživanja i novog tumačenja ogromne građe o početnoj, herojskoj i integrativnoj fazi jugoslovenskog roka, knjiga Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. opisuje put rokenrola od ideološkog izazova jugoslovenskom socijalizmu do saputnika ili čak saveznika.
Ko su bili prvi rokeri, ko je prvi u Beogradu nosio dugu kosu, gde je bila prva diskoteka?
Rokenrol kao najveća društvena i kulturna revolucija 20. veka, muzika i kultura koja je preskočila istorijske barijere: rasne, etničke, jezičke, političke, verske i socijalne.
Govoreći o značaju rokenrola kao jedinstvenog zvuka Hladnog rata ili o sličnostima i razlikama rokenrola u Jugoslaviji i državama Istočnog bloka, Raković uverljivo pokazuje kako je rokenrol našao mesto u jugoslovenskom popkulturnom modelu i postao njegov nosilac sve do raspada SFRJ početkom devedesetih.
Istraživanja obimne građe.
Razgovori sa živim akterima kao što su rok muzičari Ilija Ika Stanić, Novak Džepina, Božidar Lari Plesničar, Tomi Sovilj, Jovan Mišević, Dragan Raičević, Zoran Simjanović, Branko Gluščević, Dragoljub Dika Đorđević, Branislav Marušić Čutura, Siniša Škarica, Branislav Anđelović, Bojan Hreljac, Feđa Trgo, Vuk Stambolović ili Goran Vukićević, vlasnik prve diskoteke u Beogradu Lazar Šećerović, pevač zabavne muzike Minja Subota, Svetozar Gligorić, rok novinar Peca Popović, ondašnji političari Tomislav Badovinac i Rajko Danilović, i mnogi drugi.
Reprezentativan izbor fotografija.

O autoru

Aleksandar Raković je rođen 21. juna 1972. u Beogradu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Magistarsku tezu Jugoslovenska javnost i Irska revolucija 1916-1923. odbranio je 10. jula 2007. na Katedri za istoriju Jugoslavije. Doktorsku disertaciju Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. Izazov socijalističkom društvu odbranio je 18. januara 2011. takođe na Katedri za istoriju Jugoslavije. Objavio je knjige Jugosloveni i Irska revolucija 1916-1923. (2009) i Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. Izazov socijalističkom društvu (2011). Koautor je knjige... više informacija »

Za nastavak čitanja

Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968.


Uzbudljiva i zanimljivo napisana istorija jugoslovenskog rokenrola od klasičnog, preko električarskog rokenrola, do bitnika i hipika. Nastala na...
više informacija »