Ljubomir Erić


Biblioteka:Kodovi

Žanr:Psihologija

Format:17xx24

Broj strana:232

ISBN:978-86-523-0379-3

Povez:Tvrdi


Cena:1.562 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.094 din.


U trećem tomu Frojdove biografije Ljubomir Erić predstavlja najvažnije životne i intelektualne događaje u poslednjih dvadeset godina Frojdovog života.
U ovom periodu Frojd je ključna figura psihoanalitičke zajednice, dok je psihoanaliza cenjena, uticajna i nova psihološka nauka.
Erić pokazuje kako strah od smrti pokreće Frojda da dopuni svoju psihoanalitičku teoriju tako što će u nju, pored pitanja seksualnosti, uneti i pitanje straha od smrti. To otvara veliku teorijsku prekretnicu usled koje psihologija dobija nove sadržaje.
Zbog čega je uvođenje nagona smrti u psihoanalitičku teoriju postalo trajan izvor rasprava i kontroverzi?
Obeležen u životu zajednice kojoj je Frojd pripadao dramatičnim posledicama Prvog svetskog rata, velikim protivrečnostima koje otvaraju dvadesete i tridesete godine XX veka, sve do Frojdovog odlaska u emigraciju posle uspona nacizma i anšlusa Austrije Trećem Rajhu, a u privatnom životu ličnim gubicima i iskušenjima starosti, ovaj period je, kako pokazuje Erićeva knjiga, obeležen i važnim Frojdovim delima i istrajnim radom na definitivnom oblikovanju psihoanalitičke teorije.
„Bio je to veličanstven zaključak jednog veličanstvenog života“, rekao je u posmrtnom govoru Frojdov prijatelj veliki pisac Štefan Cvajg.
Zaokružujući sliku jednog neobičnog i uzbudljivog života ispunjenog velikim delima i velikim ličnim dramama, knjiga Ljubomira Erića pokazuje da je pozni Frojd jedna od najvažnijih figura XX veka.
Knjiga koja otkriva i predstavlja nesvakidašnjeg čoveka i neponovljivo naučno delo.

O autoru

Dr Ljubomir Erić, psihijatar i psihoanalitički psihoterapeut, dugogodišnji profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Osnovne oblasti rada: izučavanje stanja straha, seksualnih poremećaja i psihopatologije kasne adolescencije, kao i primena psihoanalitičke psihoterapije u lečenju ovih poremećaja. Bavi se i izučavanjem psihologije i psihopatologije likovnog stvaralaštva. Autor je više od sto pedeset stručnih i naučnih radova, kao i dvadeset monografija, knjiga i udžbenika. Najvažnije knjige u oblasti straha: Strah od ispita (1977), Panična stanja (1989, 1991), Agorafobija... više informacija »

Kritike

„Način kako je Frojd uveo strah od smrti u psihoanalitičku teoriju nije bio očekivan, a još manje uobičajen, išao je preko sveobuhvatne promene teorije koja je iznenadila najveći broj psihoanalitičara. Oni su smatrali da je psihoanaliza kao teorija već bila potpuno uobličena, bez potreba da se bilo šta doda ili oduzme. Zapravo, Frojd je znao da je u teoriju neophodno uvesti agresiju, destrukciju, razaranje, odnosno smrt i strah od smrti, jer bi bez toga psihoanaliza bila nepotpuna i ne bi odgovorila na istorijski izazov filozofa koju su o ljudskom umu uvek razmišljali uvažavanjem dihotomije – eros nasuprot tanatosu.“

Ljubomir Erić

Za nastavak čitanja

Rečnik straha


Prvi rečnik straha na srpskom jeziku. Kapitalni rečnik straha u kome se nalaze pojmovi iz oblasti psihologije, psihijatrije, antropologije,...
više informacija »

O crtežu


Knjiga Ljubomira Erića O crtežu predstavlja provokativnu i teorijsku utemeljenu psihoanalitičku studiju o istorijskoj dimenziji, značenju i...
više informacija »