Vladimir Tasić


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:168

ISBN:978-86-523-0117-1

Povez:Tvrdi


Cena:880 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:616 din.


Novo izdanje romana Vladimira Tasića.
Roman u čijoj je osnovi priča o ubistvu novinarke Dade Vujasinović.
Potraga za činjenicama jednog života i jedne smrti.
Uzbudljiva priča o devedesetim godinama, o životu između zaraćene zemlje i izabrane emigracije, o nemogućnosti odlaska i o nemogućnosti da se veruje u bilo koju zvaničnu verziju.
Snažan društveni roman i politički triler.
Odrastanje u senci porodičnih i javnih istorija.

“Tekst se oslanja na brojne izvore dostupne u zbrci kiberprostora. Najveću zahvalnost dugujem stvarnosti prijateljstva sa Aleksandrom Vujasinović. Citati iz članaka i pisama njene sestre Dade, objavljeni u knjizi Svedočenja (iz obeščašćene zemlje), kao i delovi dokumenata koje mi je ustupila, korišćeni su sa Aleksandrinim dopuštenjem. Ona je, međutim, za ovu knjigu učinila mnogo više. Bez njene podrške, bez njenog razumevanja, ne bih se usudio da slobodno koristim mračne privilegije autora: da izmišljam junake i situacije kako bi priča postala književno istinita. Sada ni sam ne mogu pouzdano da odredim odnos fiktivnog i stvarnog u njoj.
Ovo, dakle, nije knjiga o smrti Dade Vujasinović; ta knjiga još nije napisana.
Ovo je samo roman; roman o nemogućnosti odrastanja.”

(Vladimir Tasić, u autorskoj napomeni na kraju romana)

O autoru

Vladimir Tasić (Novi Sad, 1965), romansijer, esejista i pripovedač. Predaje matematiku na Univerzitetu Nju Bransvik. Knjige priča: Pseudologija fantastika (1995) i Radost brodolomnika (1997). Romani: Oproštajni dar (2001), Kiša i hartija (2004) i Stakleni zid (2008). Knjige eseja: Matematika i koreni postmodernog mišljenja (2001), Njuškači jabuka (2005), Udaranje televizora (2009) i Svetovi Alena Badjua: matematika, umetnost, politika (2011). Za roman Oproštajni dar dobio je Nagradu Radio Beograda 2 za Knjigu godine na srpskom jeziku. Za roman Kiša i hartija dobio je NIN-ovu nagradu... više informacija »

Za nastavak čitanja

Oproštajni dar


Novo izdanje najpoznatijeg romana Vladimira Tasića, dobitnika NIN-ove nagrade. Počinjući kao roman o porodičnom životu u poremećenom...
više informacija »

Stakleni zid


Novo izdanje romana Vladimira Tasića. Roman u čijoj je osnovi priča o ubistvu novinarke Dade Vujasinović. Potraga za činjenicama jednog života...
više informacija »