Barbi Marković


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:136

ISBN:978-86-523-0236-9

Povez:Tvrdi


Cena:935 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:655 din.


Tri junakinje u romanu Superherojke žive u Beču, druže se neprekidno i pokušavaju da zajedničkim snagama osmisle svoje živote. One su duboko uronjene u zahuktali moderni urbani život, ali vrlo samosvesno istražuju zadate okvire svoje egzistencije, kao i dinamiku i karakter gradova koje doživljavaju kao velike pozornica svojih života, iskustava i izazova.
Otuda ove junakinje imaju živo čulo za savremene događaje, nezavisno da li je reč o politici i društvu, modi i marketingu, ali i za svoje ranije lične istorije pre nego što su došle u Beč.
Susreti u bečkim kafeima i kafanama predstavljaju okosnicu njihovog društvenog života, ali i pokretač mnogobrojnih priča u kojima se pojavljuju lica evropskih gradova: od Beča do Beograda, od Sarajeva do Berlina.
Širom otvorenih očiju svaka od superjunakinja iz ovog romana čita slojeve grada u kome se zatekla ili jedno vreme živela, prati i razumeva grafite, ulične natpise i političke i marketinške kampanje otkrivajući iza toga pravu prirodu grada i suštinu izazova s kojima se on suočava.
Retka, inteligentna, oštra, uzbudljiva knjiga.
Adapatacija romana Superherojke postavljena je na scenu Narodnog pozorišta (Volkstheater) u Beču.

Nagrada Alpha
Nagrada Adalbert fon Šamiso

O autoru

Barbi Marković (Beograd, 1980), književnica. Studirala je germanistiku u Beogradu i u Beču. Radi u Udruženju javnih biblioteka Austrije (BVÖ). Roman Izlaženje, objavljen 2006. godine, nastao je tako što je autorka prevela na srpski jezik novelu Tomasa Bernharda Hodanje inkorporirajući svoje likove i radnju u Bernhardove rečenice. Ova nesvakidašnja knjiga-eksperiment ušla je u širi krug za NIN-ovu nagradu 2006. Izlaženje je prevedeno na nemački jezik i objavljeno u izdanju Suhrkamp-a. Roman Superherojke (2016) napisan je delom na nemačkom jeziku uz prevode Maše... više informacija »

Za nastavak čitanja

Superherojke


Tri junakinje u romanu Superherojke žive u Beču, druže se neprekidno i pokušavaju da zajedničkim snagama osmisle svoje živote. One su duboko...
više informacija »