Marko Kravos


Biblioteka:Element

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:120

ISBN:978-86-523-0211-6

Povez:Broš

Pogovor:Marija Mitrović


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Izabrane pesme Marka Kravosa, slovenačkog pesnika koji živi u Trstu.
Kravos je mediteranski pesnik u čijim stihovima osvajaju vedrina i svetlost, radost stvaranja i osunčani vitalizam.
Iako se u njegovim stihovima sluti sva teskoba vremena i prostora, sva grubost i oporost sveta, Marko Kravos, polazeći od te tegobne osnovice, rečima i slikama plete svoju mrežu punu života, životnog erosa.
Knjiga U kamen, u vodu je retrospektiva najvažnijih tokova u poeziji Marka Kravosa.

O autoru

Marko Kravos (1943), slovenački pesnik, prozni pisac, esejista i dramski pisac koji živi u Trstu. Završio je slavistiku na Univerzitetu u Ljubljani. Radio je kao direktor izdavačke kuće u Trstu i kao profesor na Univerzitetu u Trstu. Bio je predsednik Slovenačkih kulturnih društava u Italiji i predsednik Slovenačkog PEN centra u Ljubljani. Objavio je osamnaest knjiga pesama, devet knjiga priča za decu i jedan roman. Dobio je „Prešernovu nagradu“ i „Veronikin zlatnik“ za pesnički opusa, kao i italijansku nacionalnu nagradu „Astrolabio d’oro“. Pesme i proza Marka... više informacija »

Kritike

Kravosov „vedri, humorni, parodični, obešenjački glas“, ta svetlost koja obasjava njegove stihove daje im onu mediteransku vedrinu koja inače nedostaje slovenačkoj poeziji. Koliko je u ovim stihovima vina, zvukova, mirisa, mora, kamena, istorije, svetlosti i ljudi koji uživaju u plodovima zemlje, mora, kulture, tradicije... Posle Župančiča, Kravos je pesnik koji je u slovenačku poeziju uneo najviše sunca, srebrnih zraka, radosti života, radosti pevanja, radosti postojanja. (Marija Mitrović)

Za nastavak čitanja

U kamen, u vodu


Izabrane pesme Marka Kravosa, slovenačkog pesnika koji živi u Trstu. Kravos je mediteranski pesnik u čijim stihovima osvajaju vedrina i svetlost,...
više informacija »