Rastko Petrović


Biblioteka:Izbor

Žanr:Pesme

Format:14x20

Broj strana:76

ISBN:978-86-523-0278-9

Povez:Broš

Pogovor:Gojko Božović


Cena:605 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:424 din.


Izabrane pesme jednog od najvećih srpskih pesnika XX veka.
Okosnicu knjige predstavljaju poema Rastka Petrovića Veliki drug, kao i njena docnije napisana istoimena verzija. Njima su u ovom izboru pridružene Petrovićeve pesme nastale u prvoj polovini dvadesetih godina, kao i pesme nastale tridesetih u kojima preovlađuje tema pokrenuta u Velikom drugu.
Kako sam pesnik kaže, Veliki drug je nastao „za spomen na trideset hiljada mojih vršnjaka koji pomreše u Albaniji“ tokom povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu.
Ovo izdanje izabranih pesama Rastka Petrovića objavljeno je povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata i 120 godina od pesnikovog rođenja.

O autoru

Rastko Petrović (1898–1949) jedan je od klasika moderne srpske književnosti. Među tim klasicima svakako je najviše sklon eksperimentu i poetičkom radikalizmu. Sa sedamanest godina, nedugo pošto je u Beogradu završio gimnaziju, zajedno sa srpskom vojskom prešao je Albaniju. Maturski ispit je položio u Nici 1917. godine, a od 1918. do 1920. živeo je u Parizu, gde je završio Pravni fakultet i družio se sa izvornim modernistima među pesnicima (Žakob, Elijar) i slikarima (Šagal, Pikaso, Ernst). Početkom dvadesetih Petrovićeva životna avantura postaje obeležena radom u... više informacija »

Kritike

Proistekla iz najdubljeg iskustva, poema Veliki drug svodi veliki plan istorije na snažno konkretizovano i posredovano iskustvo. U poemi nema istorijskih detalja, niti slike šireg istorijskog konteksta. Čovek je doveden u mraznu noć, pod „strašnu mećavu noći“, na poslednju granicu egzistencijalnog iskustva, pred samo lice smrti. To lice smrti na kraju će se prepoznati i u licu, istovremeno, slučajnog i velikog druga čije drugarstvo nije potvrđeno u rečima i mnoštvenim događajima, nego u događaju jednom i jedinom, kada je dodir dva tela, u drami života i smrti, u „najčudnijoj noći“ ljudskog života, bio poslednji dodir i zaloga života i humanističkog vitalizma. Sve potom jeste drama čovečnosti i drama telesnosti, drama opstanka i drama drugarstva u podrazumevanom istorijskom kontekstu. Ali mi ne možemo čitati Velikog druga izvan istorijske svesti o povodu za ovu poemu, za to što je iskustvo Prvog svetskog rata i prelaska Albanije značilo za pesnikovu generaciju, kao i svesti da je Rastko Petrović u tom času, dok je prelazio Albaniju, imao sedamnaest godina. Albansko iskustvo Petrovićeve generacije istovremeno je slika kataklizmičnih iskustava koja je u egzistenciji modernog čoveka svom snagom otvorio Prvi svetski rat. (Gojko Božović)

Za nastavak čitanja

Veliki drug


Izabrane pesme jednog od najvećih srpskih pesnika XX veka. Okosnicu knjige predstavljaju poema Rastka Petrovića Veliki drug, kao i njena docnije...
više informacija »