Nikola Moravčević


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:200

ISBN:978-86-523-0356-4

Povez:Tvrdi


Cena:968 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:678 din.


Istorijski roman o životu i državničkom poduhvatu velikog župana Stefana Nemanje.
Nastavljajući seriju istorijskih romana o srpskom srednjem veku, Nikola Moravčević je napisao knjigu u kojoj na osnovu obilja građe i proučavanja istorijskih okolnosti iznutra prikazuje složenu Nemanjinu ličnost i istorijski tačne događaje tog veoma burnog doba.
Jasno razlikujući istoriju od mita i hagiografija, Moravčević ispisuje uzbudljiv roman o osnivaču dinastije Nemanjića i o čoveku koji je Rašku pretvorio u značajnu zemlju na Balkanu.

O autoru

Nikola B. Moravčević (Zagreb, 1935), pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Po završetku Akademije za pozorišnu umetnost Beogradskog univerziteta (1955), otišao je u Ameriku, gde je magistrirao na pozorišnom odseku Umetničkog instituta u Čikagu (1961) i doktorirao na odseku za svetsku književnost Univerziteta države Viskonsin u Medisonu (1964). Posle dve godine docenture na koledžu Stivens u državi Mizuri, prešao je na odsek svetske književnosti Univerziteta države Ilinois u Čikagu, gde je 1968. unapređen u vanrednog, a 1971. u redovnog profesora. Na istom... više informacija »

Za nastavak čitanja

Grof Sava Vladislavić


Istorijski roman o grofu Savi Vladislaviću, jednoj od najuzbudljivijih ličnosti srpske istorije, uticajnom diplomati na dvoru cara Petra Velikog i...
više informacija »

Vitez u doba zla


Istorijski roman o despotu Stefanu Lazareviću. Uzbudljiva priča o Srbiji XV veka data kroz povest o intimnoj i državničkoj drami despota Stefana...
više informacija »