Vlado Žabot


Biblioteka:Sto slovenskih romana

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:168

ISBN:978-86-523-0173-7

Povez:Tvrdi povez sa zaštitnim omotom

Pogovor:Tamara Krstić


Cena:836 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:585 din.


Roman Vučje noći baštini veliko nasleđe evropske književnosti.
Služeći se elementima gotike, misterija, tematizovanjem đavola i veštica, kao i ekspresionističkim, razlomljenim, gotovo poetskim vizijama u prozi, Žabot ispituje zaostavštinu paganskog u savremenom svetu. Kao rascepe u nama znanoj slici sveta i kao rascepe u samom čoveku, onda kada se nađe u sudaru sa graničnim prostorom u kome se kalendari ukrštaju a sama priroda oblikuje postojanje.
Ima nečeg kafkijanskog u romanu Vučje noći. Žabot preispituje (ne)sposobnost pojedinca da savlada zamke koje postavlja zarobljeni i zaustavljeni kolektiv.
Za roman Vučje noći Žabot je dobio „Kresnikovu nagradu“, najvažnije književno priznanje u Sloveniji.
Roman Vučje noći doživeo je više izdanja u Sloveniji. Objavljen je i u antologijskoj ediciji Slovenska zgodba (2004).
Vučje noći su prevedene na ruski (u dva izdanja), nemački, poljski i makedonski jezik.

O autoru

Vlado Žabot (Šafarsko, 1958), slovenački pisac i novinar. Jedan od najpoznatijih savremenih slovenačkih proznih pisaca. Piše romane, priče i knjige za decu. Žabot je završio komparativnu književnost na Univerzitetu u Ljubljani. Radio je kao novinar i urednik u dnevnom listu Delo. Dugo vremena bio je predsednik Društva pisaca Slovenije. Najvažniji romani: Pastorala, Vučje noći, Nimfa, Sveto venčanje, Sukub. Knjiga priča: Bukovska majka. Knjige za decu: Pikec i Puhec gledaju Mihca, Tajna močvare Vilindol. Za roman Vučje noći dobio je „Kresnikovu nagradu“, najvažnije... više informacija »

Kritike

Sve je otišlo u propast. Ta velika obećanja, te velike misli, ponizna pobožnost, ljubav, vera i čar spasa – čak i sam Bog, ponekad bi mu se učinilo da je otišao u propast. Čak i sam Bog... (Vlado Žabot, Vučje noći)

Za nastavak čitanja

Vučje noći


Roman Vučje noći baštini veliko nasleđe evropske književnosti. Služeći se elementima gotike, misterija, tematizovanjem đavola i veštica, kao...
više informacija »