Ljubica Marić


Biblioteka:Ostrvo

Žanr:zapisi, misli, pesme

Format:12x17 cm

Broj strana:84

ISBN:978-86-86933-65-2

Povez:Broš


Cena:572 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:400 din.


Književna zaostavština jedinstvene umetnice u istoriji srpske kulture XX veka.
„Znakovi pored puta“ velike kompozitorke Ljubice Marić, pronađeni u njenoj rukopisnoj ostavštini, prvi put se nalaze pred čitaocima.
Zapisi, misli, aforizmi, beleške, nacrti, nastajali od 1966. do 2000. godine, zajedno sa pesmama ove umetnice predstavljaju uzbudljivo svedočanstvo o jed­nom životu posvećenom umetnosti.
Mudrost života, autentična saživljenost sa umetničkim for­mama, zainteresovanost za pitanja savremenog doba – to su temeljni izrazi zapisa Ljubice Marić.
Objavljeni povodom stote godišnjice rođenja Ljubice Marić, ovi zapisi osvetljavaju i njen život i njenu umetnost.

Priredio: Borislav Čičovački

O autoru

Ljubica Marić (Kragujevac, 1909–2003), jedan od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka i jedan od najvećih srpskih kompozitora. Ljubica Marić je prešla ogroman umetnički i intelektualni put da bi, svojim opusom, omogućila srpskoj muzici dostojno mesto u evropskoj muzičkoj baštini. Godine 1929. prva je ponela diplomu kompozicije stečenu školovanjem u Srbiji. Na Državnom konzervatorijumu u Pragu, Jozef Suk ju je primio na poslediplomske studije, a za vreme tih studija ona je pobrala velike uspehe na festivalima u Amsterdamu, Strazburu i Pragu. O njoj su kritičari pisali kao o... više informacija »

Za nastavak čitanja

Zapisi


Književna zaostavština jedinstvene umetnice u istoriji srpske kulture XX veka. „Znakovi pored puta“ velike kompozitorke Ljubice Marić,...
više informacija »