Boško Mijatović


Biblioteka:Summa

Žanr:Ekonomska istorija

Format:14x21

Broj strana:280

ISBN:978-86-523-0266-6

Povez:Tvrdi


Cena:960 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:672 din.


Knjiga iz srpske ekonomske istorije od srednjeg veka do vremena naše savremene tranzicije.
Mijatović u ovoj knjizi govori o istoriji srpskog budžeta, o poreskoj politici u Srbiji XIX i XX veka, o zameni novca prilikom nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, o političkim tumačenjima i zloupotrebama ekonomije i ekonomske istorije, da bi na kraju knjige ispisao najcelovitiju istoriju moderne srpske tranzicije.

O autoru

Boško Mijatović je doktorirao ekonomske nauke, pisao kolumne za Politiku, NIN, Borbu, Danas, Ekonomsku politiku, Ekonomist magazin, ima blog Srbija i svet (sa Slobodanom Samardžićem), a poslednjih godina se sve više bavi ekonomskom istorijom. Predsednik je CLDS-a. Neke knjige: Privatizacija (1993), Ekonomija, politika i tranzicije (1998), Duvan i srpska država u XIX veku (2006), Pojmovnik liberalne demokratije (sa I. Vujačićem i T. Mladenovićem, 2008), Dva veka Dečanske ulice (2009), Poezija, tržište, država (sa M. Maksimovićem, 2009), Srbija na nizbrdici (2011), Ilustrovana... više informacija »

Kritike

Boško Mijatović spada među najbolje savremene srpske ekonomiste, a u sferi ekonomske istorije, kojom se bavi ne samo u ovoj knjizi, bez sumnje je vodeće ime. Knjiga sistematizuje neka, do danas sporna pitanja naša ekonomske, a po svojim reperkusijama i političke istorije. Jasan i lak stil pisanja, konciznost i jezgrovitost deluju na čitaoca da zaista pročita knjigu od početka do kraja. Knjiga može da bude jednako korisna i ljudima koji se stručno bave ovim pitanjima ali i širokoj čitalačkoj publici. (Goran Nikolić)

Za nastavak čitanja

Ilustrovana istorija beogradskih kafana: Od Turskog hana do Aero kluba


Ilustrovana istorija beogradskih kafana, čiji su autori Boris Belingar i Boško Mijatović, upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u...
više informacija »

Zemlja, novac, država


Knjiga iz srpske ekonomske istorije od srednjeg veka do vremena naše savremene tranzicije. Mijatović u ovoj knjizi govori o istoriji srpskog...
više informacija »