Ljubinka Škodrić


Biblioteka:Vreme i priča

Žanr:Istoriografija

Format:14x21

Broj strana:596

ISBN:978-86-523-0314-4

Povez:Tvrdi


Cena:1.898 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.328 din.


Izvrsno napisana knjiga Ljubinke Škodrić je prva istorija žene u Srbiji u dramatičnim događajima Drugog svetskog rata.
Sudbina i pozicija žene u okupiranoj Srbiji od 1941. do 1944. godine.
Od položaja žene u Trećem rajhu do društvenog položaja žene u Srbiji pod okupacijom.
Od saradnje sa okupatorom do represije nad ženama.
Od intimnih veza sa okupatorom do svakodnevnog života u selu i gradu pod okupacijom.
Od ženskih udruženja pod okupacijom do učešća u ratu i borbama.
Autorka ispituje najpre nasleđenu poziciju žene iz predratnog srpskog i jugoslovenskog društva, predstavljajući ženu u društvu Srbije („od tradicionalnog ka modernom“) i istoriju ženskog pitanja u Kraljevini Jugoslaviji.
Autorka se potom usredsređuje na poziciju žene u različitim ideološkim i političkim formacijama i strukturama koje su delovale na teritoriji Srbije: od istorije žene pod okupatorskom, nacističkom vlašću, preko istorije žene pod Nedićevom upravom, do istorije žene u ravnogorskom pokretu i u partizanskom pokretu.
Jedinstvena, otkrivalačka i neophodna knjiga.

O autoru

Ljubinka Škodrić (Beograd, 1975), naučna saradnica Instituta za savremenu istoriju. Diplomirala je (2000), magistrirala (2008) i doktorirala (2015) na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 2001. do 2018. godine bila je zaposlena u Arhivu Srbije gde je stekla zvanje arhivske savetnice. Bavi se proučavanjem istorije Srbije tokom Drugog svetskog rata. Objavila je više radova iz kulturne i društvene istorije Srbije u Drugom svetskom ratu, kao i iz arhivistike. Autorka je monografije Ministarstvo prosvete i vera u Srbiji 1941-1944. Sudbina institucije pod... više informacija »

Za nastavak čitanja

Žena u okupiranoj Srbiji 1941-1944.


Izvrsno napisana knjiga Ljubinke Škodrić je prva istorija žene u Srbiji u dramatičnim događajima Drugog svetskog rata. Sudbina i pozicija žene...
više informacija »