Bojan B. Dimitrijević


Biblioteka:Život i literatura

Žanr:Biografija

Format:14x21

Broj strana:296

ISBN:978-86-523-0396-0

Povez:Tvrdi


Cena:1.496 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:1.047 din.


Politička i životna biografija Zorana Đinđića (1952-2003).
Prateći Zorana Đinđića od detinjstva do dolaska u Beograd, od Devete beogradske gimnazije do Filozofskog fakulteta u Beogradu, od studentskih pokreta čiji je Đinđić predvodnik do odlaska u Nemačku u drugoj polovini sedamdesetih, od života i intelektualnog usavršavanja u Nemačkoj do povratka u Jugoslaviju i Srbiju krajem osamdesetih, knjiga Zoran Đinđić je, pre svega, usredsređena na politički rad Zorana Đinđića, od njegovog ulaska u politiku i osnivanja Demokratske stranke, preko političkih borbi u devedesetim, 5. oktobra 2000, osvajanja vlasti i rada u svojstvu premijera Vlade Srbije, do političkog atentata 12. marta 2003. godine.
Knjiga Zoran Đinđić prikazuje Zorana Đinđića izbliza: kako se menjao, kako se usavršavao, kako je oblikovao stavove i donosio odluke, kako je delovao i kako je u tom delovanju spajao filozofsku dimenziju svog obrazovanja i nesvakidašnji politički talenat organizatora, predvodnika i političkog aktera.
Prikazujući čitav Đinđićev život, kroz obilje zanimljivih, važnih i nedovoljno poznatih epizoda i detalja, knjiga Zoran Đinđić osvetljava širi kontekst života i delovanja ovog intelektualca i političara: od društvenih, kulturnih i političkih pitanja koja su potresala drugu Jugoslaviju kao „nedovršenu državu“, preko sloma komunizma, pada Berlinskog zida, raspada Jugoslavije i građanskog rata u Jugoslaviji koji je usledio, do političkih sukoba koji su obeležili život u Srbiji devedesetih godina, zaključno s kratkim periodom vlasti, kada je Đinđić najuticajnija politička figura posle 5. oktobra 2000. godine.
Knjiga Zoran Đinđić nastala je kao plod dugogodišnjih autorovih istraživanja. Pored knjiga, studija i istraživačkih radova, izvori ove knjige jesu mnogobrojna arhivska i neobjavljena građa, uključujući i Đinđićevu političku i intelektualnu arhivu.
Knjiga Zoran Đinđić uključuje i svedočenja Đinđićevih savremenika, prijatelja i saradnika iz različitih perioda njegovog života i rada.
Knjiga donosi i izbor fotografija iz Đinđićevog života, kao i izbor Đinđićevih misli i izjava iz perioda kada je bio premijer Srbije.
Autor fotografije na naslovnoj strani: Rade Kovač.

O autoru

Bojan B. Dimitrijević (Beograd, 1968), istoričar. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Katedri za istoriju Jugoslavije, gde je i magistrirao (1997). Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (2004). Oblasti naučnog interesovanja: istorija Jugoslovenske vojske u otadžbini, Drugi svetski rat u Srbiji, Jugoslovenska narodna armija, raspad Jugoslavije, Srbija u tranziciji. Do sada je objavio preko 60 autorskih i koautorskih monografija ili drugih izdanja, kao i preko 100 članaka u Srbiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Francuskoj i... više informacija »

Za nastavak čitanja

Zoran Đinđić


Politička i životna biografija Zorana Đinđića (1952-2003). Prateći Zorana Đinđića od detinjstva do dolaska u Beograd, od Devete beogradske...
više informacija »