9. Beogradski festival evropske književnosti_Online izdanj_logo 2020Beograd, 18. decembra 2020. – Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, organizuje online izdanje 9. Beogradskog festivala evropske književnosti 22. i 23. decembra 2020. godine.
Verujući da su čitaocima razgovori neophodni i da nas oni mogu odvesti u središte drugih važnih tema i razgovora, organizatori Beogradskog festivala evropske književnosti odlučili su da čitaocima ponude dva panela na kojima će se razgovarati o književnosti u novim okolnostima. U centru pažnje ovih razgovora jeste ključno pitanje: Da li je među vidljivim i nevidljivim iskušenjima savremenog sveta i sama književnost postala nevidljiva?
Na panelu Srpska književnost u svetu, koji će se održati 22. decembra, razgovaraće se o prevođenju srpske književnosti, o prezentaciji srpske književnosti u međunarodnom kontekstu, kao i o novim mogućnostima promocije srpske književnosti u inostranstvu. U razgovoru učestvuju Vladislav Bajac, Zoran Hamović i Gojko Božović.
Sledećeg dana održaće se panel Književnost i virus. O odjeku novih i starih virusa u književnosti i o tome kako nam književnost pomaže da razumemo stvarni svet ispunjen vidljivim i nevidljivim opasnostima, poznatim i nepoznatim virusima govoriće dr Milena Đorđijević, Jovana Milovančević i Gojko Božović.
Moderatorka panela na online izdanje 9. Beogradskog festivala evropske književnosti je književna kritičarka Marija Nenezić.
Paneli počinju u 13 časova i biće prenošeni na zvaničnoj Facebook stranici Narodne biblioteke Srbije: www.facebook.com/nbsrb.
Snimci panela biće postavljeni i na nalozima Arhipelaga na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube).
Prevodi pesama i priča učesnika 9. Beogradskog festivala evropske književnosti biće svakog dana objavljivani u Arhipelag magazinu na sajtu Arhipelaga (www.arhipelag.rs), od 21. do 27. decembra.
9. Beogradski festival evropske književnosti_Online izdanje_plakat 2020Beogradski festival evropske književnosti nije mogao da se održi u svom uobičajenom terminu u poslednjoj nedelji juna zbog pandemije koronavirusa. Zbog epidemiološke situacije i komplikovanih procedura putovanja nije bilo moguće održavanje festivala ni u narednim mesecima.
Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti i kao događaj kojim se promoviše književnost bez kompromisa u odnosu na trendove ili zahteve bilo koje vrste, Beogradski festival evropske književnosti pokrenut je 2012. godine. Odvijajući se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve“, Beogradski festival evropske književnosti postao je jedan od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi učesnici bili su, između ostalih, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Drago Jančar, Florans Noavil, Aris Fioretos, Terezija Mora, Fiona Sampson, Amir Or, Goce Smilevski, Branko Čegec, Barbi Marković, Tomas Majneke, Jozef Haslinger, Hatidže Akin, Rej Robertson i Peter Salmon, kao i neki od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca.
Organizator Beogradskog festivala evropske književnosti je Arhipelag. Organizaciju festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Srpski PEN centar, uz veliki broj medijskih partnera.