Beograd, 30. aprila 2015. – Andrej Bitov, jedan od najznačajnijih živih ruskih pisaca, ovogodišnji je dobitnik Nagrade “Andrej Platonov”.
– Ime Andreja Georgijeviča Bitova poznato je je nu Rusiji čitaocima svih generacija. Pisac, nastavljač velike ruske književnosti, klasik. To je pripovedač sa svojim glasom, s prepoznatljivom intonacijom – rekla je književna kritičarka Natalija Kornjenko, najpoznatiji tumač književnog nasleđa Andreja Platonova.
Nagrada “Andrej Platonov” biće uručena Andreju Bitovu u junu u Voronježu tokom Međunarodnog književnog festivala “Andrej Platonov”.
Nagrada “Andrej Platonov” osnovana je 2011. godine i za kratko vreme postala je jedna od najvažnijih ruskih književnih nagrada.
Nagrada se sastoji od povelje, počasnog znaka dobitnika nagrade koji je izrađen od zlata i kristala, kao i od novčanog iznosa od milion rublja.
U izdanju Arhipelaga objavljen je kratki roman Andreja Bitova Čovek u pejzažu. U ovom romanu Bitov se još jednom pokazuje kao vrhunski majstor jezika. Junaci ovog romana neprestano čežnu za prostorima i pejzažima u viđenim i doživljenim slikama, u umetnosti, ali, pre svega, u stvarnom iskustvu.
Pripovedajući o pejzažu viđenih slika i o prostoru ljudskog života, Bitov u romanu Čovek u pejzažu izvodi pred nas nesvakidašnje junake koji i u nemogućim situacijama pokušavaju da osmisli vlastiti život, a čak i među ruševinama nastoje da nazru horizont beskrajnog prostora.