Beograd, 8. maja 2023. – Arhipelag učestvuje na 17. međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja koji se održava od 8. do 14. maja.
Na štandu Arhipelaga na Podgoričkom sajmu knjiga čitaoci će biti u prilici da vide knjige objavljene u izdanju Arhipelaga između dva Sajma knjiga, uključujući i knjige objavljene u proteklih nekoliko meseci.
Arhipelag predstavlja reprezentativan izbor knjiga iz savremene srpske i svetske književnosti, kao i istoriografije, političke teorije, sociologije i ekonomije.
Arhipelag učestvuje na pojedinim regionalnim sajmovima knjiga nastojeći da knjige budu dostupne čitaocima u različitim kulturnim sredinama.
Pored izložbenog dela, Arhipelag će u okviru zvaničnog programa Podgoričkog sajma knjiga predstaviti nekoliko novih knjiga.
Razgovor o romanu Vladimira Jaćimovića Povratak na Zejrek, koji je privukao veliku pažnju javnosti i ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine, održaće se u utorak 9. maja s početkom u 15 časova na Podgoričkom sajmu knjiga. U programu učestvuju Vladimir Jaćimović i Gojko Božović.
Omaž velikom poljskom pesniku Adamu Zagajevskom održaće se u četvrtak 11. maja s početkom u 17 časova. U programu učestvuju Gojko Božović i Radomir Uljarević.
Gojko Božović će, zajedno sa Zoranom Hamovićem (Clio), Predragom Uljarevićem (Nova knjiga), Ibrahimom Spahićem (Međunarodni centar za mir iz Sarajeva), Kašmirom Huseinovićem (Kašmir promet iz Zagreba), Aleksandrom Hajduković (Zavod za udžbenike iz Podgorice) i Dragicom Lompar (Nacionalna biblioteka „Durđe Crnojević“) učestvovati i u panelu Podgoričkog sajma knjiga Autorska prava i saradnja izdavača u regionu. Panel se održava u sredu 10. maja s početkom u 18 časova.