Lajpcig, 22. marta 2023. – Književnica Barbi Marković ovogodišnja je dobitnica Lajpciške književne nagrade za knjigu priča Minihorror, saopšteno je Sajmu knjiga u Lajpcigu.
– U dvadeset i šest priča o bračnom paru Mini i Mikiju horor vreba iz svakodnevice. Tu su događaji, uvrede, porodične svađe, kupovina nameštaja i glodari – smešni, poznati i zastrašujući – kaže se u saopštenju žirija.
Lajpciška književna nagrada pripala je autorki za knjigu koja je objavljna prošle godine u izdanju izdavačke kuće Residenz Verlag iz Beča.
Lajpciška književna nagrada iznosi 15.000 evra i jedna je od najuglednijih književnih nagrada na nemačkom jezičkom području.
Barbi Marković rođena je u Beogradu a u Beču živi od 2009. godine, posle čega je počela da piše na nemačkom jeziku.
Srpskim čitaocima poznata je po romanima Izlaženje (Rende, 2006) i Superherojke (Arhipelag, 2017). Roman Superherojke napisan je delom na nemačkom jeziku uz prevode Maše Dabić.
Barbi Marković bila je gost 5. Beogradskog festivala evropske književnosti 2016. godine.
Intervju s Barbi Marković povodom romana Superherojke možete da procitate na Arhipelag magazinu: https://www.arhipelag.rs/arhipelag-magazin/barbi-markovic-intervju/
U Arhipelag magazinu objavjen je i esej Barbi Marković o Beogradu na vodi: https://www.arhipelag.rs/arhipelag-magazin/barbi-markovic-kolumna-2/