Beograd, 28. juna 2016. – Pridružujući se obeležavanju 29. juna, Međunarodnog dana Dunava, Arhipelag organizuje specijalnu akciju posvećenu knjigama Klaudija Magrisa, jednog od najboljih poznavalaca istorije i savremenosti Dunava.
Tokom ove akcije članovi Kluba čitalaca Arhipelag i oni koji će to postati ovih dana moći će da kupe knjige Klaudija Magrisa u izdanju Arhipelaga sa popustom od 40% u Klubu čitalaca Arhipelag (Terazije 29/II, svakog radnog dana od 9 do 17 časova) ili posredstvom sajta www.arhipelag.rs ili e-maila: redakcija@arhipelag.rs.
Akcija traje do kraja ove nedelje.
Arhipelag je ekskluzivni izdavač dela Klaudija Magrisa na srpskom jeziku. U proteklih nekoliko godina Arhipelag je objavio najpre kratke Magrisove romane Nagađanja o jednoj sablji i Vi ćete, dakle, razumeti, potom roman Drugo more i knjigu novela o Trstu i Mediteranu Mikrokosmosi, da bi objavio i srpski prevod Dunava, jedne od najznačajnijih knjiga savremene italijanske i evropske književnosti. Srpsko izdanje Dunava objavljeno je u prevodu Snežane Milinković.
Prepoznat kao životno delo jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca, Magrisov Dunav je velika priča o priča o Evropi na obalama Dunava od Crne šume do Crnog mora, o kulturama koje nastaju na njegovim obalama, o istoriji koja je ostavila svoje tragove, o ljudima koji su dali smisao svom postojanju. Na obalama Dunava se živi i misli, traje i održava vitalizam trajanja, smenjuju događaji i nastaje razumevanje tih događaja. I časovi uzleta i časovi patnje, kako pokazuje istorija Evrope i istorija samog Dunava, intenzivniji su na obalama ove reke. Magrisov roman je veliko i uzbudljivo svedočanstvo o ulozi jedne reke u evropskom iskustvu i stvarnosti, kulturi i istoriji.
Magrisov roman je oblikovan kao književna arheologija Dunava u kojoj priča lucidno i zanosno prati slojeve kulture, istorije, društva, jezika, stvarnosti. Slikajući ljudske sudbine na ključnoj evropskoj reci, kao u istoriji, tako i u savremenosti, Magris je napisao zanosnu, uzbudljivu i nezamenljivu knjigu u kojoj se beskrajno uživa i beskrajno mnogo uči i saznaje o Dunavu. Otkrivajući nam Dunav kao veliku i nikada do kraja ispričanu priču, Magrisova čudesna knjiga je najveći putnički roman moderne književnosti.
Dan Dunava je deo saradnje podunavskih zemalja i obeležava se u četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. U zemljama širom Evrope inicijator obeležavanja Dana Dunava je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav. Međunarodni dan Dunava obeležava se od 29. juna 2004. godine.