Beograd, 12. januara 2023. – Dva romana objavljena u izdanju Arhipelaga odabrana su u uži izbor za NIN-ovu nagradu. To su roman Vladimira Jaćimovića Povratak na Zajrek i roman Uglješe Šajtinca Koljka i Sašenjka.
Povratak na Zejrek je uzbudljiv roman koji se odigrava u savremenoj Turskoj uoči poslednjeg vojnog puča 2016. godine. Glavni junak romana Ilker Bozkurt je visoki oficir turske vojske upleten u mrežu špijunskih igara i porodičnih istorija. Vremenom će se pokazati da se njegova porodica preselila iz Sandžaka u Tursku neposredno posle Prvog svetskog rata. Jaćimović neobično precizno i s velikom pripovedačkom snagom prikazuje savremeni Istanbul, u kome se odigrava najveći deo radnje romana, kao i Moskvu, u kojoj je jedno vreme glavni junak romana na službi, ali najpre uzbudljivu priču o ličnim dilemama svog junaka i identitetu.
Koljka i Sašenjka je nesvakidašnja knjiga u kojoj se pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici u kojoj se u svesti dvoje junaka neprestano ukazuju dve privilegovane figure. Jedna je iz intimnog okruženja, to je nedavno preminuli rođak Koljka, iza koga su ostale stvari i uspomene. Drugo je Sašenjka, u kome čitaoci odmah prepoznaju velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina. Iako odsutni iz stvarnosti, i Koljka i Sašenjka su deo razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, oni prema kojima se meri svakodnevni život.
U uži izbor za NIN-ovu nagradu odabrano je 13 romana od ukupno 177 romana koliko je primljeno na konkurs za NIN-ovu nagradu za roman godine.
NIN-ov žiri za roman godine radi u sastavu: Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Žarka Svirčev, Milena Đorđijević i Goran Korunović.
Najuži izbor za NIN-ovu nagradu biće objavljen 19. januara.
Dobitnik NIN-ove nagrade biće proglašen 23. januara.