Film Intimna gramatika, nastao po istoimenom romanu Davida Grosmana, jednog od najznačajnijih savremenih pisaca, biće prikazan u četvrtak 9. maja u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda u okviru Dana izraelskog filma.
Intimna gramatika je samo jedno od ekranizovanih dela Davida Grosmana čiji su romani popularni ne samo u Izraelu već i u tridesetak zemalja na čije su jezike prevedeni. Grosman je dobitnik nekih od najvažnijih međunarodnih nagrada za književnost.
Na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga objavljena su tri najslavnija Grosmanova romana: Vidi pod: Ljubav, Njeno telo zna i Do kraja zemlje. Sva tri romana objavljena su u prevodu Davida Albaharija. Početkom sledeće godine Arhipelag će objaviti i novi Grosmanov roman Pad iz vremena.
Intimna gramatika je poetičan, rafiniran i duboko potresan film. Intimna gramatika je delikatna priča o dobu adolesencije, odrastanju i sazrevanju šezdesetih godina u Izraelu u atmosferi pred Šestodnevni rat koji će promeniti zemlju iz korena. Film u režiji Nira Bergmana ubedljivo je pobedio na međunarodnim filmskim festivalima u Jerusalimu, Majamiju i Tokiju.
Dani izraelskog filma traju od 9. do 12. maja, a organizator je Dom omladine Beograda u saradnji sa Ambasadom Izraela. Dani izraelskog filma su “jedinstvena prilika za upoznavanje izraelskog filma kroz sedam nagrađivanih ostvarenja koja na najbolji mogući način ilustruju raznolikost i kompleksnost ove kinematografije u usponu”. Pored filma Intimna gramatika, gledaoci mogu da vide i filmove: Širom otvorenih očiju, Pet sati do Pariza, Eli i Ben, Dobro jutro, gospodine Fidelman, Dečak delfin i Moja Australija.