1013688_560570477317302_218759070_n
Beograd, 23. juna 2013. – Gojko Božović otvorio je Festival ČitamЧиташ na Kosančićevom vencu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije.
– Danas nisu problem knjige. Ima ih dovoljno, možda i previše. Knjige su dostupnije više nego što su to ikada bile i na više različitih načina nego što se to ikada ranije i moglo i zamisliti. Obično se govori da su ugroženi kulturne institucije, pisci i drugi stvaraoci, izdavači. I to je, naravno, sve tačno. Ali danas najveći problem imaju čitaoci. Njima više niko ne govori koje su knjige dobre. Oni žive u vremenu beskrajne zabave, kada knjiga gotovo da nije javno vidljiva i kada je gotovo nemoguće doći do istinski vrednih knjiga. Otuda su ovakvi festivali dragocena promocija čitanja, podsećanja da su knjige važne, moderne, pa čak i praktične. Ali oni su i poziv na avanturu čitanja i podsećanje da je sve što se odnosi na kulturu danas jednim važnim, najčešće i presudnim delom entuzijazam. Da bismo sačuvali vrhunsku kulturu u javnom prostoru, moramo imati dobru volju, energiju, entuzijazam i maštu ne samo kako da stvaramo nova dela nego i kako da sačuvamo prostor za njih. To je danas suštinski izazov – rekao je Gojko Božović ptvarajći festivala ČitamЧиташ.
ČitamЧиташ je festival posvećen knjizi i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige kao medija, kroz revitalizaciju stradale biblioteke na Kosančićevom vencu. Festival se održava 23. juna na mestu nekadašnje Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu i traje od 12 do 20 časova.
Glavni fokus festivala je trampa knjiga! Dakle, ponesite jednu ili više knjiga koje ste pročitali i zamenite je nekom drugom.
Posetioci će imati priliku ne samo da zamene pročitanu knjigu za neku drugu već i da učestvuju u različitim aktivnostima i radionicama koje će biti povezane sa knjigom, književnošću i edukacijom.
U okviru festivala biće održana i radionica i edukativni program za najmlađe, tokom koje će mališani imati priliku da zavire u magični svet Malog Princa, uče o reciklaži, ilustruju delove pročitanih priča i sami kreiraju svoje knjige. Organizatori su pripremili i knjige na poklon za mališane.
Prisutni će imati priliku da čuju samoorganizovani hor Horkestar, kao i trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima – Pesničenje.
Na festivalu će biti izložene fotografije koje su prošle uži krug foto-konkursa festivala, čija je tema knjiga, a pobednici će biti proglašeni na zatvaranju.
Fokus festivala ČitamЧиташ nije samo sećanje na biblioteku kao simbol stradanja, već podsećanje na značaj kulture, čitanja i knjige.
Festval podržavaju dobrovoljno, nevladino, neprofitno i nestranačko udruženje Evropa Nostra Srbija koje je posvećeno podizanju svesti o značaju kulturne baštine kao elementarnog prava svakog građanina, i Narodna biblioteka Srbije, a finansira Banka Intesa u okviru projekta Mesto koje volim.