Beograd, 7. novembra 2018. – Jelena Lengold dobitnica je Nagrade čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču. Jelena Lengold je dobila nagradu za priču „Jasmin i smrt“ koju je na engleski jezik preveo dr Zoran Paunović. Nagrada je Jeleni Lengold uručen sinoć na svečanosti povodom desetogodišnjice Evropske nagrade za književnost u dvorcu Belvedere u Beču. Nagradu su uručili Gernot Blumel, austrijski ministar za EU, umetnost, kulturu i medije i Tibor Navračič, komesar EU za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.
Jelena Lengold Nagrada EUPL2Književni konkurs za najbolju evropsku priču raspisao je konzorcijum Evropske nagrade za književnost koji sačinjavaju Evropski savet pisaca, Evropska federacija izdavača i Evropska i međunarodna federacija knjižara i distributera, uz podršku Evropske komisije za književnost. Konkurs za najbolju evropsku priču raspisan je povodom deset godina od osnivanja Evropske nagrade za književnost. Pravo učešća na konkursu imali su dosadašnji dobitnici ove nagrade. Oni su pozvani da napišu kratku priču na savremene evropske teme. Na konkursu je učestvovalo 36 pisaca iz 26 evropskih zemalja.
Jelena Lengold je Evropsku nagradu za književnost dobila 2011. godine za knjigu priča Vašarski mađioničar, koja je u međuvremenu prevedena na desetak evropskih jezika. Prošle godine Jelena Lengold je dobila Andrićevu nagradu za knjigu priča Raščarani svet, dok je ove godine veliku pažnju čitalaca i kritike privukao njen novi roman Odustajanje čije drugo izdanje za nekoliko dana izlazi iz štampe.
Jelena Lengold danas će imati susret sa čitaocima na Sajmu knjiga u Beču, gde će učestvovati na panelu organizovanom povodom deset godina postojanja Evropske nagrade za književnost.