Beograd, 18. januara 2016. – Knjiga priča Jelene Lengold Raščarani svet, objavljena pre nekoliko meseci u izdanju Arhipelaga, uvršćena je u najuži izbor za Vitalovu nagradu „Zlatni suncokret“ za knjigu godine.

Jelena Lengold Rascarani svet

Pored knjige Jelene Lengold, u najužem izboru za Nagradu „Zlatni suncokret“ nalaze se knjiga pesama Senka osmog eona Selimira Radulovića (Kulturni centar Novog Sada), knjiga priča Memo Divne Vuksanović (Serbika) i romani Ravnoteža Svetlane Slapšak (Laguna), Sestre i drugarice Ranka Risojevića (Zadužbina „Petar Kočić“) i Tumač fotografija Zorana Živkovića (Zavod za udžbenike).
Kako u saopštenju naglašava žiri koji je radio u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden (predsednik), šest izabranih knjiga iz najužeg izbora „uprkos poetičkim razlikama, predstavljaju snažne anatomije duše i slike borbe da se svet obuhvati jezikom koji nas neprestano izdaje“. Knjige iz najužeg izbora, smatra žiri, „pokazuju da je književnost izazovan način da se nekažnjeno krećemo rubovima tamnog ambisa sveta i da pritom još uvek sačuvamo nešto snage za smeh“.
„Odabrana dela predstavlјaju uspešna ostvarenja unutar vrlo različitih književnih prosedea – od iskidanog i tražitelјskog pesničkog jezika, preko svedene, anistorične, distancirane i ironične proze, sve do složenih i polifonih romanesknih konstrukcija“, ističe žiri Nagrade „Zlatni suncokret“ u saopštenju.
Žiri će odluku o dobitniku saopštiti do 20. januara, a nagrada će biti uručena krajem januara u Beogradu.