Beograd, 28. jula 2014. – Povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata, koji je trajno promenio političku istoriju, pre svega, Evrope, Arhipelag podseća na knjige koje je objavio o Prvom svetskom ratu.

  • Nikola Moravčević Vreme vaskrsa
  • Istorijski roman Nikole Moravčevića o Srbiji u Prvom svetskom ratu i o prvim godinama nove jugoslovenske države, sve do smrti Nikole Pašića 1924. godine.
   Uzbudljiv roman o ratnim frontovima u Srbiji, o povlačenju srpske vojske preko Albanije do Krfa, o srpskoj vojsci i političkoj eliti na Krfu, o Solunskom procesu Apisu i Crnoj ruci, o Solunskom frontu i oslobođenju Srbije, o nastanku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, o političkim trvenjima i nesporazumima u novoj državi.
   Vrhunski istorijski roman koji obnavlja interesovanje srpske književnosti za jedan od najvažnijih perioda naše novije istorije.

  • Džon Ralston Sol Mračna priključenija
  • Crna komedija međunarodnih razmera, od Njujorka do Pariza i Beograda, od Maroka do Haitija.
   Solov pripovedač se s lakoćom kreće po celom svetu: od poslovne klase Zapada do diktatora Trećeg sveta Afrike i Azije, od sveta aristokrata do sveta skorojevića, od ljubavnih priča do krimi zapleta, od tajnih ljubavnika do prognanih princeza, od globalizacije do globalne korupcije, od uzroka Prvog svetskog rata do događaja koji su obeležili naše vreme.
   Jedno od ključnih poglavlja romana odigrava se u Beogradu krajem osamdesetih, gde glavni junak sreće Vasu Čubrilovića, čuvenog istoričara i učesnika u Sarajevskom atentatu na Franca Ferdinanda, i s njim razgovara o uzrocima i početku Prvog svetskog rata.

  • Robert Gervart, Džon Horn Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata 1918-1923.
  • Velika tema moderne evropske istoriografije.
   Knjiga o političkim posledicama Prvog svetskog rata.
   Dvanaest evropskih istoričara u knjizi Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata 1918-1923. govore o događajima i procesima koji su izmenili karakter evropske istorije, društva i svakodnevice u XX veku.
   Govoreći o Prvom svetskom ratu, njegovim uzrocima i tektonskim posledicama koje je izazvao u modernom evropskom društvu, knjiga Rat u miru je izuzetno svedočanstvo o paravojnom nasilju koje je u prvim godinama posle Velikog rata zahvatilo Evropu od Skandinavije i Irske, preko Francuske i Italije, do Turske, od Baltika do Balkana, od Rusije i Ukrajine do Mađarske i Austrije.
   Prvo sveobuhvatno istraživanje u evropskoj istoriografiji o talasu paravojnog nasilja u Evropi u deceniji posle Prvog svetskog rata.
   Zašto kraj Prvog svetskog rata nije Evropi odmah doneo mir?
   Knjiga u kojoj je čitavo jedno poglavlje posvećeno Srbiji i Jugoslaviji posle Prvog svetskog rata.
   Knjiga Rat u miru objavljena je na engleskom jeziku polovinom decembra 2012. godine. Od tada je objavljena u Finskoj, Litvaniji, Ukrajini, Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj i Mađarskoj, a u toku su prevodi na još nekoliko evropskih jezika.

   Istorijski roman Nikole Moravčevića Vreme vaskrsa, roman Džona Ralstona Sola Mračna priključenija i istoriografsku studiju Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata 1918-1923. možete kupiti u Klubu čitalaca Arhipelag, posredstvom sajta www.arhipelag.rs ili u svim boljim knjižarama u zemlji.