Beograd, 26. aprila 2016. – Književno veče Mladena Vurune u Biblioteci „Filip Višnjić“ na Voždovcu (ogranak Biblioteke grada Beograda, Vojvode Stepe 261) održaće se u sredu 27. aprila s početkom u 18 časova.
Neposredan povodom za susret i razgovor s Mladenom Vurunom jeste piščev novi roman Sedam jezivih dana koje je pre nekoliko meseci objavio Arhipelag.
Sedam jezivih dana je neobičan i provokativan roman u pričama. U ovoj uzbudljivoj i izvrsno napisanoj knjizi sedam priča koje se odigravaju u sedam dana jedne nedelje odvijaju se u rasponu između uzbudljivih krimi zapleta, nevesele svakodnevice i moćne urbane fantastike. Smešten u prostoru između stvarnosti i fantastike, čudesnog i mogućeg, gradske svakodnevice i urbane fantazmagorije, noćne i dnevne dinamike grada, roman u pričama Sedam jezivih dana oblikuje snažnu, psihološki uverljivu i napetu povest o modernim junacima koji istražuju nesvakidašnje i dramatične događaje u koje i sami neosetno bivaju uvučeni.
Sedam priča povezuju dva junaka, pisac i inspektor Petrov, koji su odlučni da razreše nekoliko neobjašnjivih događaja koji su uzburkali svakodnevicu jednog grada. Između pisca i inspektora Petrova postoji odnos prijateljstva i odnos stalne napetosti. Oni ne mogu jedan bez drugog, neprestano jedan drugom prepričavaju gradske priče, uključujući i događaje koji još nisu razrešeni, ali istovremeno osećaju i kako u vrtlogu događaja ne mogu ni da uvek sačuvaju međusobno poverenje. Lik inspektora Petrova dat je u zanimljivom dijalogu s dugom književnom tradicijom u kojoj se javljaju likovi inspektora, ali i pripovedni postupci rekonstrukcije, istrage, detekcije ili istraživanja. Da bi se neki od dramatičnih događaja koji potresaju grad i njegove stanovnike razrešio, neophodno je da on postane predmet priče i uzbudljivih i duhovitih i intenzivnih dijaloga pisca i inspektora Petrova.
Pripovedanje u knjizi Sedam jezivih dana protiče u znaku jeze i napetosti, fantastike i krimi potencijala, neobjašnjivih nestanaka i brutalnih razrešenja, horora i urbane demonologije, hipnoze i krajnosnih iskustava. Sva ta raznorodna iskustva prepoznata se u ovoj knjizi u gradskim iskušenjima, crnim hronikama i nesporazumima.
Sa Mladenom Vurunom razgovaraće Lidija Božić, novinarka RTS.
Mladen Vuruna Sedam jezivih dana
Književnom večeri Mladena Vurune nastavlja se ciklus književnih programa Biblioteke „Filip Višnjić“ pod nazivom „Otvori knjigu“, pokrenut sa željom da se čitaocima omogući susret sa uglednim piscima. Cilj ovog programa je povratak dijaloga u umetnički program biblioteke, tako što će književna dela biti predstavljana kroz razgovor sa autorima uz mogućnost neposredne komunikacije sa čitaocima.
Progam „Otvori knjigu“ Biblioteke „Filip Višnjić“ počinje otvaranjem knjiga pisaca izdavačke kuće Arhipelag.