Pančevo, 22. decembra 2021. – Gradska biblioteka Pančevo i izdavačka kuća Arhipelag predstavljaju vam manifestaciju Jedna knjiga – jedan grad.
Ove godine, manifestacija Gradske biblioteke Pančevo, koja se održava deveti put, Jedna knjiga – jedan grad posvećena je romanu čuvenog španskog književnika Havijera Serkasa Hohštapler koji je u prevodu Biljane Isailović objavljen u izdanju Arhipelaga.
Roman Havijera Serkasa tumačićemo je iz najrazličitijih uglova, sa zanimljivim i kompetentnim sagovornicima. Vredi otisnuti se na ovo putovanje!
Plakat Hohstapler PancevoRoman Hohštapler bavi se biografijom Enrika Marka, jednog od najvećih prevaranata u savremenoj španskoj istoriji. Ko je bio taj čovek, zapravo, i šta je lagao o sebi? Enrik Marko je bio automehaničar, mladi radnik iz Barselone. Sin razvedenih roditelja, koga je majka rodila u duševnoj bolnici, a otac zapostavio. Tokom Druge republike u Španiji bio je pristalica anarhista, i to u momentu kada je trijumfovala anarhistička revolucija u Barseloni. Tokom Građanskog rata borio se na strani republikanaca.
Nakon Frankove pobede pokušao da izbegne posledice svoga učešća na suprotnoj strani, utapajući se u masu, prikrivši i zakopavši svoju ratnu i anarhističku prošlost. Tokom Drugog svetskog rata otišao je kao dobrovoljac u Nemačku ne bi li izbegao služenje vojnog roka. Vratio se u domovinu kada je bio potpuno siguran da će Hitler izgubiti rat. Marko je proživeo frankizam kao i većina Španaca u malograđanskoj ušuškanosti, bez ikakvih tragova suprotstavljanja okrutnom režimu. Vodio je život dobrog oca i supruga, ponekad probisveta i bonvivana, a ponekad je u uživao u buržoaskom prosperitetu. Tokom šezdesetih Marko shvata da će frankizam nestati i počinje da domišlja svoju biografiju. Zapravo, počinje da izmišlja svoju zakopanu i zaboravljenu republikansku prošlost ne bi li delovao kao osoba koja je sve vreme bila suštinski protiv diktature i to u trenucima opasnim po život. Tokom demokratskog perioda Marko izmišlja i svoju logorašku prošlost, tvrdeći da je bio zatočenik Mathauzena i Flosenburga.
Marko tako briljantno laže da postaje medijski najeksponiraniji junak holokausta u Španiji. Dobija najviša državna odlikovanja, postaje predsednik nekoliko građanskih udruženja, rečju, oličenje morala, hrabrosti i istrajnosti. Ali sve do trenutka kada treba da pred premijerom Španije na veliki jubilej Mathauzena održi govor. Tada ga raskrinkava mladi istoričar Benito Bermeho i priča dobija potpuno drugačiji tok. Enrik Marko preko noći postaje hohštapler i najomraženiji Španac.
To bi ukratko bila osnova ovog prvorazrednog romana. Nadalje se smislovi i značenja granaju u nedogled. Serkas otvara pitanja istine i laži u svetu u kome živimo, potom pitanja konformizma, medijske manipulacije, pitanja krivice i oprosta, uloge književnosti u obradi tema koje imaju za glavne junake ozloglašene ličnosti.
Havijer Serkas Kralj senkiČuveni italijanski pisac i logoraš Primo Levi je rekao: „Ako pokušavaš da razumeš zlo ti ga na neki način i opravdavaš.“ Bugarski teoretičar književnosti Cvetan Todorov je rekao da moramo razumeti zlo kako bi ga prepoznali i sprečili u samom njegovom nastanku. Ovo se ne odnosi na one nad kojima je zlo počinjeno jer bi ga oni tim činom amnestirali. I Serkasov roman Hohštapler otkriva mehanizme, laži, manipulacije, obmane i naše ubeđenosti da činimo prave stvari, a zapravo lažemo sami sebe. Pročitajte ovu knjigu, istražite sebe i prikupite snage za ono što je rekao Kavafi: „Svakome čoveku dođe dan kada mora da izgovori veliko DA ili veliko NE.“
Predstavljanje knjige Havijera Serkasa Hohštapler održaće se u Čitaonici Gradske biblioteke u Pančevu u četvrtak 23. decembra s početkom u 19 sati. O knjizi će govoriti Biljana Isailović, prevodilac, i Gojko Božović, glavni i odgovorni urednik Arhipelaga.
Ove godine prvi put je snimljena emisija posvećena manifestaciji Jedna knjiga – jedan grad. To je deseta epizoda serijala Gradske biblioteke Pančevo Book box. Sadržaj emisije možete pogledati na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=wnVEmLgLlv0