Havijer Serkas


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:376

ISBN:978-86-523-0259-8

Povez:Tvrdi


Cena:1.320 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:924 din.


Hohštapler je roman o stvarnom junaku koji je decenijama bio moralna vertikala španskog društva, predstavljajući se kao hrabar čovek i neustrašivi borac za demokratiju, žrtva frankizma i nacističkih logora, da bi se onda pokazalo da je reč o čoveku koji je izmislio čitavu svoju biografiju.
U godinama posle Frankove smrti Enrik Marko, junak romana Hohštapler, pojavljuje se kao pripovedač svog moralno ispravnog života ispunjenog hrabrim delima, što ga čini prepoznatljivom javnom figurom i povlašćenim svedokom minulih vremena, ali i važnim akterom španskog društva u godinama tranzicije. Tek tri decenije kasnije Enrik Marko je raskrinkan kao lažov i prevarant koji je izmislio ključne detalje svoje biografije poput progona u doba frankizma ili godina provedenih u nacističkim logorima u Nemačkoj u Drugom svetskom ratu.
Enrik Marko živi život u više verzija, uvek uspevajući da aktuelnu verziju učini pogodnim i poželjnim delom tekućeg političkog, ideološkog ili društvenog trenda u španskom društvu.
Da li je Enrik Marko genijalni lažov i beskrupulozni manipulator?
Kakva je veza između Enrika Marka i Don Kihota?
Kako je moguće prevariti sve ljude i celo društvo u vreme kada verujemo da su nam sve informacije dostupne i proverljive?
Kako nastaju lažne vesti i lažne biografije?
Da li je društvo želelo da bude obmanuto, a Enrik Marko svojim neprestanim izmišljanjem vlastite biografije nepogrešivo odgovarao na teme, očekivanja i fascinacije španskog društva?
Uzbudljiva potraga za činjenicama jednog života i za izazovima jednog društva.
Aktuelna knjiga koja se tiče svih nas.

O autoru

Havijer Serkas (Ibahernada, 1962), romansijer, pripovedač, esejist, univerzitetski profesor književnosti. Serkas je jedan od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih španskih pisaca. Na Univerzitetu u Đeroni predaje špansku književnost. Stalni je saradnik katalonskog izdanja El Paisa. Knjiga priča: Istinite priče (2000). Romani: Motiv (1987), Kitov trbuh (1997), Salaminski vojnici (2001), Brzina svetlosti (2005), Anatomija jedne pobune (2009), Zakoni granice (2012), Varalica (2014) i Kralj senki (2017). Havijer Serkas stekao je svetsku slavu romanom Salaminski vojnici. Za roman... više informacija »

Za nastavak čitanja

Kralj senki


Novi roman Havijera Serkasa, jednog od vodećih savremenih evropskih pisaca. Poručnik falangista Manuel Mena poginuo je u bici na Alta Tera, jednoj...
više informacija »

Salaminski vojnici


Velika priča o Španskom građanskom ratu, o patnji i krivici, o zločinu i pamćenju, o časti i herojstvu, o istoriji koja se ne smiruje i o...
više informacija »