Havijer Serkas


Biblioteka:Zlatno runo

Žanr:Roman

Format:14x21

Broj strana:168

ISBN:978-86-523-0221-5

Povez:Tvrdi


Cena:891 din.

Cena za članove kluba čitalaca Arhipelag:624 din.


Velika priča o Španskom građanskom ratu, o patnji i krivici, o zločinu i pamćenju, o časti i herojstvu, o istoriji koja se ne smiruje i o ljudima koji hoće da razumeju vlastitu istoriju.
Jedan od najuzbudljivijih romana o evropskoj istoriji XX veka.
Roman Salaminski vojnici, ispod naslaga ideologije i politike, mita i propagande, otkriva ljudsku stranu stranu istorije i pokazuje kako u ratu na različitim stranama ne postoje ideološki protivnici već konkretni ljudi sposobni ili neposobni za istinske ljudske postupke.
Pisac Rafael Sanćez Masas, na čijim je tekstovima nastala fašistička falanga u Španiji, biva pred kraj Španskog građanskog rata uhvaćen od strane republikanaca. Masas uspeva da pobegne sa masovnog steljanja u šumu, gde ga ubrzo pronalazi mladi vojnik-republikanac, koji odlučuje da ga ne ubije i ne prijavi, već ga pušta da pobegne. Taj događaj postaje jedan od mitova Španskog građanskog rata.
Pripovedač decenijama kasnije pokušava da utvrdi šta se stvarno dogodilo. Posle dugotrajne potrage uspeva da pronađe tog vojnika u unutrašnjosti Francuske, i tu počinje ova neodoljiva priča o ratu i nadi, o sećanju i čovečnosti, o hrabrosti i ljudskosti.
Havijer Serkas, jedan od vodećih španskih pisaca, stekao je svetsku slavu romanom Salaminski vojnici. Za ovaj roman Serkas je dobio Nagradu Udruženja katalonskih izdavača, Nagradu grada Barselone, Nagradu žirija pisaca „Salambo“, Nagradu kritike Čilea, Nagradu Ekstremadura, Nagradu Grinzan-Kavur, kao i Nagradu Independenta za najbolju stranu knjigu proze u Velikoj Britaniji.
Roman Salaminski vojnici, jedna od najnagrađivanijih knjiga savremene španske književnosti, prodat je u preko pola miliona primeraka u Španiji i preveden je na petnaest jezika.
Prema romanu Salaminski vojnici, David Trueba je snimio istoimeni film (2003).

O autoru

Havijer Serkas (Ibahernada, 1962), romansijer, pripovedač, esejist, univerzitetski profesor književnosti. Serkas je jedan od najznačajnijih i najprevođenijih savremenih španskih pisaca. Na Univerzitetu u Đeroni predaje špansku književnost. Stalni je saradnik katalonskog izdanja El Paisa. Knjiga priča: Istinite priče (2000). Romani: Motiv (1987), Kitov trbuh (1997), Salaminski vojnici (2001), Brzina svetlosti (2005), Anatomija jedne pobune (2009), Zakoni granice (2012), Varalica (2014) i Kralj senki (2017). Havijer Serkas stekao je svetsku slavu romanom Salaminski vojnici. Za roman... više informacija »

Kritike

Salaminski vojnici su sjajan roman i potresni epitaf.

(Daily Telegraph)

Roman Salaminski vojnici izaziva divljenje jer u njemu nema junaka, ili možda baš zato što dokazuje da svaki čovek, čak i ako nije sposoban za herojska dela, može postupiti časno.

(The Observer)

Veličanstvena knjiga.

(Die Zeit)

Za nastavak čitanja

Hohštapler


Hohštapler je roman o stvarnom junaku koji je decenijama bio moralna vertikala španskog društva, predstavljajući se kao hrabar čovek i...
više informacija »

Salaminski vojnici


Velika priča o Španskom građanskom ratu, o patnji i krivici, o zločinu i pamćenju, o časti i herojstvu, o istoriji koja se ne smiruje i o...
više informacija »