Beograd, 20. oktobra 2022. – Izdavačkoj kući Arhipelag dodeljena je nagrada za naučni doprinos za knjigu italijanskog istoričara Eđidija Ivetića Istorija Jadrana. Nagrada je uručena na današnjoj svečanosti u Biblioteci grada Beograda na otvaranju Festivala stručne i humanističke knjige FESK Pazi šta čitaš. Odluku o nagradama doneo je ćiri čiji je predsednik dr Aleksandar Jerkov.
Knjiga Eđidija Ivetića Istorija Jadrana je velika sinteza kulturne i društvene, političke i ekonomske, vojne i pomorske istorije Jadrana od 1.000 godine pre nove ere do danas. Ivetić, veliki poznavalac istorije Jadrana i njegove civilizacije u dugom istorijskom trajanju, na uzbudljiv način piše o tome kako su kroz istoriju na obalama Jadrana nastajale kulture i civilizacije, gradovi i države, običaji i zakoni. Jadran je sve vreme bio mesto na kome nastaju važne kulture i značajni gradovi i pomorski centri, mesto uzbudljivog, pa i hedonističkog života. Prikazujući najrazličitije strane nemirne i živopisne istorije Jadrana, Istorija Jadrana na neponovljiv način oživljava jednu dugu i nesvakidašnju istoriju mora i njegove civilizacije.
Knjiga Eđidija Ivetića Istorija Jadrana objavljena je 2021. godine u Arhipelagovoj istoriografskoj ediciji Vreme i priča u izvrsnom prevodu Mile Samardžić.