Beograd, 7. aprila 2022. – Novi roman Jelene Lengold Lakonogi dan upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo. Roman se od danas nalazi u prodaji u svim boljim knjižarama u zemlji, kao i preko sajta Arhipelaga (www.arhipelag.rs).
Glavni junak romana Lakonogi dan je pisac koji, u potrazi za razrešenjem porodične istorije i životnih sumnji, kao i nedoumica poteklih iz ljubavnog brodoloma, odlazi na dugačko putovanje po Evropi – od italijanskih obala sve do norveških luka i fjordova.
Jelena Lengold Lakonogi dan Posle tog putovanja od zemlje do zemlje i od grada do grada, junak romana Lakonogi dan, progonjen svojim nemirima, vraća se u svoj rodni grad, gde ga čeka svet koji je ostavio i životne istine s kojima mora da izađe na kraj.
– Dok smo u romanu Odustajanje čitali priču o junakinji u tri životna doba, u Lakonogom danu čitamo priču o junaku kome je potrebno celokupno iskustvo vlastitog života da bi se suočio sa emotivno i egzistencijalno teškom situacijom koju je iskusio. Otuda junak novog romana Jelene Lengold odlazi na putovanje ne samo da bi se, makar privremeno, izmestio iz svoje svakodnevice, već i da bi postao spreman za odgovore i saznanja do kojih na kraju mora doći. Kao i u drugim svojim knjigama, Jelena Lengold i u Lakonogom danu pripoveda uzbudljivo i provokativno, zavodljivo i jezički i stilski perfektno – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.
Prethodni roman Jelene Lengold Odustajanje doživeo je do sada tri izdanja na srpskom jeziku. Autorka je za roman dobila Nagradu grada Beograda za najbolju knjigu u 2018. godini. Odustajanje je u novembru prošle godine objavljeno i na nemačkom jeziku.