Beograd, 18. maja 2016. – Arhipelag i Kulturni centar Pančeva priređuje program posvećen Ljubici Marić u Galeriji „Bata Mihailović“ u četvrtak 19. maja s početkom u 20 časova.
U okviru ovog programa biće predstavljena knjiga Ljubice Marić Zapisi, koja je objavljena u izdanju Arhipelaga, i prikazan dokumentarni film posvećen ovoj umetnici Ti čudno moje ja autorke Nade Petronijević Čović.
O knjizi Zapisi i o dokumentarnom filmu Ti čudno moje ja govoriće Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, i Nada Petronijević Čović.
U knjizi Zapisi, koju je iz rukopisa priredio pisac i muzičar Borislav Čičovački, nalazi se književna zaostavština jedinstvene umetnice u istoriji srpske kulture XX veka.
Zapisi, misli, aforizmi, beleške, nacrti, nastajali od 1966. do 2000. godine, zajedno sa pesmama ove umetnice, predstavljaju „znakovi pored puta“ velike kompozitorke i uzbudljivo svedočanstvo o jed­nom životu posvećenom umetnosti.
Zapisi
Ljubica Marić (1909–2003) jedan je od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka i jedan od najvećih srpskih kompozitora. Ljubica Marić je bila profesor Muzičke akademije u Beogradu i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.
Pred kraj života Ljubice Marić, njena muzika ponovo je sa oduševljenjem prihvaćena u velikim evropskim muzičkim centrima Holandije, Nemačke i Velike Britanije.
„Ljubica Marić je upotrebila čitav arsenal savremene muzike da bi ostvarila visoki cilj. Ona govori iz dubine svoje duše, jasnim i impresivnim jezikom“, reči su Dmitrija Šostakoviča. Njenu muziku i originalnost izraza hvalili su i drugi veliki umetnici 20. veka, poput Bartoka, Lutoslavskog, Habe, Nikolaja Slonimskog, Hermana Šerhena i Marijusa Flothausa. Svi oni su smatrali da dela Ljubice Marić spadaju među najveća muzička ostvarenja 20. veka.