Beograd, 19. aprila 2021. – Pesnik Saša Radojčić ovogodišnji je dobitnik Nagrade „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji, saopšteno je danas iz Zadužbine „Desanka Maksimović“ koja i dodeljuje ovo ugledno priznanje za poeziju.
Odluku o dobitniku jednoglasno je doneo 15. aprila Žiri nagrade koji je radio u sastavu: Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović (predsednica).
– Nagrada „Desanka Maksimović“ dodeljuje se za ukupan doprinos srpskoj poeziji, a Saša Radojčić je pesnik koji je autentičnim pesničkim opusom uspešno sintetizovao filozofska znanja, sveopštu eruduciju i jednostavnost pesničkog izraza. Saša Radojčić predstavlja liniju srpske poezije usmerene na tradiciju pesništva, sofisticiran iskaz i originalnost oslonjenu na lično iskustvo. Time je dao poseban doprinos razvoju srpske poezije – kaže Žiri u saopštenju.
Žiri je posebno naglasio izdvojenost Radojčićevog pesničkog puta:
Sasa RadojcicTo mora da sam takodje ja– Od prvih pesničkih knjiga, posebno zbirke Кamerna muzika (1991) Saša Radojčić počinje svoj veoma specifičan pesnički put – stvaraoca, i kako u najnovijoj knjizi – To mora da sam takođe ja (2020) – kaže, „čitaoca“ poezije. U oba slučaja, to je put brižljivog tumača pozicije pesničkog subjekta situiranog između vitalnih pitanja egzistencije i jezika. Radojčić jedinstvenom lirskom vizurom i pesničkim stilom donosi širok raspon tema dajući svakom zbirkom različite aspekte, sagledavajući Vreme i čoveka u vremenu, od nasleđenih predstava pesnika prethodnika do živog i savremenog iskustva. Nikada ne gubi smisao za sažete forme i lirsku obojenost sopstvenog glasa određenog ličnim Trenutkom u vremenu i prostoru. Кroz dubinu mišljenja i jednostavnost govora Radojčić je izgradio specifičan pesnički opus u srpskoj poeziji. U poslednjoj knjizi To mora da sam takođe ja (2020) Radojčić progovara o bogovima, herojima, svakodnevici, ljubavi, prijateljstvu, vremenu i porodici jednostavnošću iskaza i „opevanjem mišljenja“. Time je Radojčić pesnik erudita, ali i pesnik malih stvari, detalja, medaljona života koji nose svu težinu egzistenije i složenost dijalektike postojanja. Esejista filozofske provenijencije, ali i senzibilni stvaralac, Saša Radojčić svoju najnoviju etapu stvaralačkog sazrevanja obeležava kao prisno viđeno iskustvo, pesnika i ličnog doživljaja. Najnovijom zbirkom To mora da sam takođe ja (2020) on je potvrdio svoju punu pesničku zrelost, samim tim i svoje mesto u vrhu savremene srpske poezije. Smislom za najesencijalnije vrednosti, iskazane jednostavnim jezikom, Radojčić se približava i važnim aspektima stvaranja Desanke Maksimović i to najviše u delu njene refleksivne lirike. Novim stilom Radojčić blisko Desanki Maksimović suptilno detektuje promene koje donosi vreme, iskazuje strepnju i upitanost pred pitanjima čovekove egzistencije i umetničkog stvaranja. Tako ostaje savremen i svevremen pred novim i humanističkim izazovima savremenog društva.
Poznat kao književni kritičar, esejista i prevodilac s nemačkog jezika, Radojčić je za svoje pesničke knjige dobio nagrade „Branko Ćopić“, „Đura Jakšić“, „Venac Laze Kostića“, „Lenkin prsten“, kao i Zmajevu nagradu i Disovu nagradu za celokupno pesničko delo.
Nova knjiga pesama Saše Radojčića To mora da sam takođe ja objavljena je pre nekoliko meseci u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.
Nagrada „Desanka Maksimović“ biće dodeljena 17. maja u Brankovini ili u Beogradu, u zavisnosti od epidemioloških okolnosti.