Beograd, 9. avgusta 2021. – Roman dobitnice Evropske nagrade za književnost Tanje Stupar Trifunović Satovi u majčinoj sobi objavljen je na slovenačkom jeziku u izdanju Založbe Goga iz Novog Mesta.
Roman je na slovenački jezik preveo Dušan Šarotar.
Pre slovenačkog izdanja, u toku ove godine roman Satovi u majčinoj sobi objavljen je i na nemačkom i poljskom jeziku.
– Prošlost se može razumeti samo kada se može i doživeti. Tako barem misli pripovedačica, koja se vraća u majčinu kuću, želeći da na trenutak pobegne iz teške sadašnjosti i lakše napiše svoju priču. Satovi u majčinoj sobi odbrojavaju vreme između sadašnjosti i prošlosti, tako da ćerka govori majčinim glasom i prepoznaje odraz svoje priče u majčinoj priči. Granica između njih je zamagljena, a narativni glas iznutra priča o ženama koje se suočavaju s teškim životnim odlukama u društvu i na prostoru gde opstanak nije uvek bio lak. Naratorka je zaglavljena između dva života i dve zemlje, između sećanja i istorije i između dve nedovršene knjige. Dvojnost koja je razdire krije se ispod društveno prihvatljive maske. Pisanje i književnost postaju poslednje utočište u kojem podeljeno ja može postati jedno – kaže izdavač najavljujući knjigu slovenačkim čitaocima.
Tanja Stupar Trifunović2Novo izdanje romana Tanje Stupar Trifunović Satovi u majčinoj sobi nedavno je objavljeno u izdanju Arhipelagu. Izdanje romana koje je objavio Arhipelag doživelo je autorkinu redakciju.
U središtu romana Satovi u majčinoj sobi jeste odnos majke i ćerke, ali i savremena žena u komplikovanom svetu društvenih odnosa, moći i tabua. Prepun snažnih emocija, majstorskih opisa u kojima se zapliću ili razrešavaju velike napetosti, roman Tanje Stupar Trifunović je neodoljiva i moćna priča o ljubavi i sukobljavanju, o razumevanju i poricanju, o sudbinskoj upućenosti, ali ponekad i istinskoj udaljenosti.
Pesnikinja, pripovedačica, romansijerka Tanja Stupar Trifunović (Zadar, 1977) do sada je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča i dva romana. Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski. Za roman Otkako sam kupila labuda Tanja Stupar Trifunović je dobila Vitalovu nagradu za knjigu godine na srpskom jeziku (2019), dok je njena knjiga pesama Razmnožavanje domaćih životinja nagrađena nagradom „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju knjigu poezije ženskog autora pisanu na srpskom jeziku (2018), kao i Nagradom „Risto Ratković“. Tanja Stupar Trifunović živi u Banjaluci.