Beograd, 29. juna 2016. – Srđan V. Tešin je gost novog skopskog književnog festivala „Druga priča“ koji je posvećen istraživanju i promociji kratkih proznih formi.
Poznat kao pisac kratkih priča i kao kritičar i antologičar koji se istrajno bavi istraživanjem kratkih proznih formi, Srđan V. Tešin će tokom boravka u Skoplju imati nekoliko čitanja, a učestovaće i na tribini ovog festivala posvećenoj aktivizmu u književnosti. Povodom Tešinovog dolaska na festival „Druga priča“ poznati makedonski interent portal Okno objavio je prevod njegovog predgovora za antologiju svetske kratke priče Skrati priču koja je prošle godine objavljena u izdanju Arhipelaga.
Na makedonski jezik prevedene su dve knjige Srđana V. Tešina, roman Kuvarove kletve i druge gadosti i knjiga priča Ispod crte. Tokom 2017. godine na makedonskom će biti objavljena i nova Tešinova knjiga Priče s Marsa.
Upravo pokrenut ove godine, Festival „Druga priča“ održava se od 28. do 30. juna. Kako kažu njegovi organizatori, „’Šarena revolucija’ koja trese makedonske gradove, glavna tema festivala je ‘Književnost i aktivizam’“. „Vreme je za drugu priču. Ne samo društveno-političku, nego i kulturnu. Ne samo makro priču nego i mikro priču. Zato smo rešili da poguramo stvar“, kaže se u programskom tekstu Festivala „Druga priča“.
U fokusu Festivala „Druga priča“ nalaze se kratke prozne forme, njihova javna prezentacija i mogućnosti korišćenja u drugim umetnostima, medijima i novim tehnologijama.
Pored Srđana V. Tešina, učesnici Festivala „Druga priča“ su i Terezija Mora, čiji je roman Jedini čovek na kontinent pre nekoliko godina uzbudio nemačko i evropsko javno mnjenje (srpsko izdanje romana objavljeno je u Arhipelagu), Dragan Protić, Dragana Mladenović, Slobodan Bubnjević, Bojan Babić, Jasna Dimitrijević, Tea Tulić, Asja Bakić, Petar Denčev i Lamija Begagić.