Beograd, 10. avgusta 2019. – Roman Barbi Marković Superherojke biće objavljen ovih dana na francuskom jeziku, u izdanju Izdavačke kuće Triptih i u prevodu Ketrin Lemije.
Barbi Markovic SuperherojkeTri junakinje u romanu Superherojke žive u Beču, druže se neprekidno i pokušavaju da zajedničkim snagama osmisle svoje živote. One su duboko uronjene u zahuktali moderni urbani život, ali vrlo samosvesno istražuju zadate okvire svoje egzistencije, kao i dinamiku i karakter gradova koje doživljavaju kao velike pozornica svojih života, iskustava i izazova.
Otuda ove junakinje imaju živo čulo za savremene događaje, nezavisno da li je reč o politici i društvu, modi i marketingu, ali i za svoje ranije lične istorije pre nego što su došle u Beč. Susreti u bečkim kafeima i kafanama predstavljaju okosnicu njihovog društvenog života, ali i pokretač mnogobrojnih priča u kojima se pojavljuju lica evropskih gradova: od Beča od Beograda, od Sarajeva do Berlina.
Širom otvorenih očiju svaka od superjunakinja iz ovog romana čita slojeve grada u kome se zatekla ili jedno vreme živela, prati i razumeva grafite, ulične natpise i političke i marketinške kampanje otkrivajući iza toga pravu prirodu grada i suštinu izazova s kojima se on suočava.
Superherojke na francuskom– Barbi Marković u Superherojkama nudi nam istinsko književno delo savremene pop kulture: oštre kritike društva prekomerne potrošnje i prepuštanja najtužnijim stranama gradskog života. Barbi Marković piše dinamično i brzo, dok je njen humor crn, ironičan, čak distopijski. Superherojke su urbana proza sa brzom i žestokom formom, obeležena kratkim poglavljima ​​i pričom koja je prekinuta reklamnim sloganima i promenama mesta: selimo se u Beč, Beograd, Berlin. Superherojke su priča sa univerzalnim rečima koja svedoče o društvu koje svi poznajemo i koje znamo – ovim rečima francuski izdavač najavljuje izdanje romana Barbi Marković.
Za nemačko izdanje romana Superherojke Barbi Marković je dobila nagrade „Alpha“ i „Adalbert fon Šamiso“.
Adapatacija romana Superherojke postavljena je na scenu Narodnog pozorišta (Volkstheater) u Beču.
Srpsko izdanje romana Barbi Marković Superherojke objavljeno je u izdanju Arhipelaga u prevodu Marie Glišić.
Barbi Marković je rođena Beograđanka koja već godinama živi u Beču i piše na nemačkom jeziku.