Beograd, 4. jula 2018. – Poznata nemačka književnica Terezija Mora ovogodišnja je dobitnica Bihnerove nagrade, najprestižnijeg književnog priznanja koje se dodeljuje na nemačkom govornom području. Nagradu „Georg Bihner“ dodeljuje nemačka Akademija za jezik i književnost u Darmštatu. Nagrada će Tereziji Mora biti dodeljena 27. oktobra u Darmštatu. Iznos Nagrade „Georg Bihner“ je 50.000 evra.
„Terezija Mora snažno opisuje duh vremena“, naglasio je žiri Bihnerove nagrade u obrazloženju odluke. „U svojim romanima i pričama Terezija Mora je posvećena strancima i beskućnicima, nesigurnim egzistencijama i ljudima koji su u potrazi za utočištem od životnih udara i nesreća našeg vremena“, kaže se u saopštenju žirija. Žiri takođe pohvaljuje beskompromisnost s kojom Terezija Mora razmatra izgubljenost urbanih nomada i istražuje bezdno unutrašnje i spoljašnje neizvesnosti: „Ovo pripovedanje je sugestivno i moćno, intenzivno u slici sveta i u napetosti pričanja – sa ironijskim akcentima, mračnim aluzijama i analitičkom oštrinom.“
Terezija Mora Jedini čovek na kontinentu na kontinentuRođena 1971. godine u Šopronju u Mađarskoj, Terezija Mora od početka devedestih živi u Nemačkoj. Za svoje romane i priče dobila je više književnih nagrada, između ostalih, Nagradu „Ingeborg Bahman“, Nagradu „Erih Frid“, Nagradu Sajma knjiga u Lajpcigu i Nagradu Franfurtskog sajma knjiga.
Na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga objavljen je roman Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu. Prevodilac romana je Maria Glišić. Romanom Jedini čovek na kontinentu Terezija Mora je započela trilogiju koja je, u međuvremenu, nastavljena romanom Čudovište, dok je treći deo ove trilogije o doživljajima Darijusa Kopa, junaka naših kriznih, tranzicionih i korporacijskih dana, u nastajanju. Jedini čovek na kontinentu je nesvakidašnji roman o junaku koji u velikoj poslovnoj zgradi radi za jednu multinacionalnu korporaciju u kojoj predstavlja samo mali šraf u velikom sistemu. Kada počinje svetska ekonomska kriza, junak odjednom shvata da u njegovoj korporaciji nešto ne funkcioniše i on ubrzo postaje jedini čovek te korporacije na evropskom kontinentu. Ova izuzetna priča o otuđenosti, praznini i gubitku smisla prerasla je u najbolji evropski roman o iskustvu korporacijske stvarnosti.
Terezija Mora bila je gost Arhipelaga na 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti u junu 2014. godine.
Među dosadašnjim dobitnicima Bihnerove nagrade nalaze se Erih Kestner, Ginter Gras, Sara Kirš i u novije vreme Felicitas Hope, Jirgen Beker, Marsel Bajer i Jan Vagner.