Beograd, 21. marta 2023. – Akademik Vlada Urošević dobitnik je Zlatnog venca Struških večeri poezije za 2023. godinu, saopštio je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Кliment Ohridski“ u Skoplju upravni odbor ove manifestacije. Nagrada je dodeljena Uroševiću za ukupan pesnički opus.
Vlada Urošević, član Makedonske akademije nauke i umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti, jedini je makedonski pesnik koji je tri puta dobio nagradu „Braća Miladinov” za najbolju knjigu poezije na „Struškim večerima poezije“. Кnjige Vlada Uroševića prevedene su na više evropskih jezika.
Pre samo šest dana za svoj novi roman Istina, ali ne baš verovatna istorija porodice Pustopoljski za kuću kod Vardara i za četiri prstena Vlada Urošević je dobio prestižnu magradu „Roman godine“ u Makedoniji.
Vlada Urošević (Skoplje, 1934) je poznati pesnik, romansijer, pripovedač, esejist, književni i likovni kritičar, antologičar, prevodilac. Urošević se u književnosti se javio 1954. da bi pet godina kasnije objavio prvu knjigu pesama Jedan drugi grad. Objavio je desetak zbirki poezije, četiri knjige priča, pet romana, sedam knjiga kritika i eseja, dve knjige putopisa, dve knjige iz oblasti likovnih umetnosti, desetak antologija.
Prevodio je francuske i srpske pesnike na makedonski i makedonske pisce na srpski jezik. Prepevao je na makedonski jezik Cveće zla Šarla Bodlera, izbore iz poezije Artura Remboa, Gijoma Apolinera, Andrea Bretona, Anrija Mišoa, Žaka Prevera, Alena Boskea. Od srpskih pesnika na makedonski jezik preveo je izbore iz poezije Oskara Daviča, Vaska Pope i Miodraga Pavlovića.
Prošle godine Arhipelag je objavio roman Vlada Uroševića Madžun, evokativnu sagu o detinjstvu i odrastanju u Skoplju u godinama pred Drugi svetski rat.