Beograd, 21. juna 2023. – Pesnik Žarko Milenković dobitnik je Nagrade „Pero despota Stefana Lazarevića“ za 2023. godinu, odlučio je Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“, koja se održava u Gračanici, a koji je radio u sastavu: Sunčica Denić, Slobodan Zubanović i Dragan Hamović (predsednik).
– „Pero despota Stefana Lazarevića“ dodeljuje se pesniku i kritičaru Žarku Milenkoviću (1988) iz Preoca na Кosovu, koji je među zapaženim mlađim srpskim piscima što deluju na Кosovu i Metohiji, prilažući stvaralačkom opstanku svoga naroda na predačkoj zemlji. Neguje jezički prečišćen, redukovan izraz, a neretko se otiskuje u diskretne razgovore sa drugim književnim tekstovima i sa znamenjima epohe.
U simboličkom središtu nove pesničke zbirke Milenković smešta znak logora, sliku matičnog prostora kao zaklopljenog mesta, sa mnogim nametnutim ograničenjima. Život tako postaje iščekivanje, čak svakodnevno ubijanje života – kako glasi naslov pomenute zbirke. Lirski refleksivan i nepatetičan, Milenković sabrano propituje i svoje autonomne duševne prostore, u kojima pojedinac sam sebi postavlja, ali i raskida sva ograničenja – kaže se u saopštenju Žirija.
Žarko Milenković je prošle godine u izdanju Arhipelaga objavio knjigu pesama Svakodnevno ubijanje života.
Pored Nagrade „Pero despota Stefana Lazarevića“, u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“ dodeljene su još tri književne nagrade. Književnik Vladan Matijević dobitnik je prestižnog priznanja za sveukupno književno delo „Zlatni krst kneza Lazara“. Nagrada „Gračanička povelja“ dodeljena je pesniku Radetu Tanasijeviću iz Draževca kod Obrenovca, dokk je priznanje „Kondir Kosovke djevojke“ pripalo pesniku Miloju Radoviću iz Kraljeva.
Nagrade će biti uručene na svečanosti u porti manastira Gračanice, 27. juna 2023. godine.