Novi Sad, 2. februar 2021. – Žiri za dodelu Zmajeve nagrade Matice srpske u sastavu: Jovan Delić, predsednik, Ivan Negrišorac, Želidrag Nikčević, Selimir Radulović i Đorđo Sladoje, na završnoj sednici održanoj 1. februara 2021. godine, odlučio je da se Zmajeva nagrada Matice srpske za najbolju pesničku knjigu godine za 2020. godinu dodeli Radomiru Uljareviću za knjigu Pepeo (u izdanju Кosmos izdavaštva) i Saši Radojčiću za knjigu To mora da sam takođe ja (u izdanju Arhipelaga).
Sasa RadojcicTo mora da sam takodje jaRetko su gde u savremenoj srpskoj poeziji jednostavnost govora i dubina mišljenja tako stopljeni u jednu i nerazdruživu celinu kao što su u pesamama Saše Radojčića u knjizi To mora da sam takođe ja.
Prirodno tihi, ovi stihovi nam kazuju mnogo u svojoj osvojenoj jednostavnosti o bogovima i o danima, o drevnom i o svakodnevnom, o trajnom i o savremenom, o ljubavi i o prijateljstvu, o porodici i o dijalektici.
Saživljeni s dramom mišljenja i njen postojan izraz, Radojčićevi stihovi u knjizi To mora da sam takođe ja osvajaju umećem da pokrenuta, prva i poslednja pitanja izvedu pred lice svakodnevice u kojoj valja i naprosto opstati i prepoznati čudo, i živeti u svom vremenu i misliti na sva vremena. I u svakom času dosuđene svakodnevice biti jedno od mnogih mogućih ja. Da bi se uopšte bilo i da bi u trajanju života bilo preuzeto nešto od trajnosti poezije.
Radojčić je za poeziju ranije dobio nagrade „Branko Ćopić“, „Đura Jakšić“ i „Lenkin prsten“, dok je za celokupno pesničko delo dobio Disovu nagradu (2015).